De voorgevel van Dat Bolwerck. Foto: PR
De voorgevel van Dat Bolwerck. Foto: PR

Steunactie voor behoud van Dat Bolwerck

Hans Heesen luidt noodklok voor Dat Bolwerck

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Cultuurcentrum Dat Bolwerck staat onder druk. Het 'Huis voor kunst en gedachten', moet een jaarlijkse huur gaan betalen van zeventigduizend euro en kan dat niet ophoesten. Hans Heesen luidt de noodklok en start een steunactie voor behoud van Dat Bolwerck.

Sinds de oprichting Van Dat Bolwerck in 2014 heeft het kunstencentrum een unieke positie verworven in het culturele leven van Zutphen. Hans Heesen, directeur van filmtheater Luxor is verknocht aan de plek en zou het een doodzonde vinden als het verdwijnt: "Het gebouw en tuin met hun verstilde sfeer zijn de perfecte ambiance voor kunst en muziek, filosofiebijeenkomsten, poëzie, lezingen en workshops." Tevens is Dat Bolwerck de thuisbasis van de Celloacademie en het Cellofestival, de Johannette Zomers Zomeracademie en het poëzie-evenement Lees Mei.

Het middeleeuwse pand aan de kop van de Zaadmarkt stond al jaren leeg toen het Wijnhuisfonds in 2013 plannen presenteerde om er appartementen in te maken. Op de dag van de presentatie stapte Vincent Peppelenbosch over de drempel en ondanks de puinhoop en de overwoekerde tuin die hij er aantrof was hij meteen verkocht. Maar niet voor de appartementen, daar waren er volgens hem al genoeg van in Zutphen. Peppelenbosch had hele andere plannen. Volgens hem was de locatie uitermate geschikt als huis voor filosofie en kunst met een open functie: laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Peppelenbosch diende zijn plan in en het Wijnhuisfonds ging akkoord, tegen een lage huurprijs.

In de loop der jaren is Dat Bolwerck volledig gerenoveerd. En vorig jaar werd ook het Koetshuis erbij gevoegd wat het pand weer tot een geheel maakt, zoals het vroeger bedoeld was. Dat Bolwerck is inmiddels uitgegroeid tot een Zutphens middelpunt van kunst en filosofie, een plek om uit de waan van de hectiek van dag verstilling te vinden en inspiratie op te doen. Alle lagen van de bevolking weten de plek inmiddels te vinden.

De afgelopen vijf jaar betaalde Peppelenbosch een lage huurprijs aan de eigenaar en verhuurder van het pand, het Wijnhuisfonds. Maar dat gaat nu veranderen. De verhuurder wil dat er een markconforme huurprijs wordt betaald en dat is alleen mogelijk met een commerciële exploitatie. "De tijdgeest vindt dat Dat Bolwerck zelf de broek moet kunnen ophouden, de marktwerking is tegenwoordig zo, maar het commercieel uitbaten gaat compleet ten koste van de filosofie van Dat Bolwerck," zegt Heesen. "Het betekent het einde van het hart en de ziel en ideologie van Dat Bolwerck." Na het verdwijnen van het Geelvinck zou het dus kunnen dat Zutphen straks ook Dat Bolwerck in zijn huidige hoedanigheid verliest. "Dat lijkt me heel slecht voor Zutphen. Om niet te zeggen een ramp."

Verliest Zutphen na het Geelvinck straks ook Dat Bolwerck?
Heesen luidt nu de noodklok voor Dat Bolwerck. "Er is geen uitstel meer, er moet iets gebeuren," zegt hij. Hij start daarom met een steunactie voor De Bolwerck. "Als 700 mensen ieder 100 euro doneren, is de marktwerking het zwijgen opgelegd en kan Dat Bolwerck onder Vincents leiding doorgaan met doen waar het zo goed in is: Zutphen verrijken met een altijd weer verrassende en broodnodige injectie schoonheid en wijsheid. En misschien dat in de toekomst de gemeente kan bijspringen met extra subsidie." Volgens Heesen is Vincent blij met zijn actie. "Het ligt niet in zijn karakter, hij heeft zijn trots en eer en daarom doe ik dit."

Steunactie Dat Bolwerck
Wil je Dat Bolwerck steunen, maak dan 100 euro (of minder, of meer) over naar NL 86 INGB 0009 3393 78 o.v.v. donatie. Stichting Dat Bolwerck heeft een culturele anbi status met alle fiscale voordelen bij schenkingen. Zeker als mensen structureel (minimaal 4 jr) schenken. Zie ook Facebookpagina Steun Dat Bolwerck.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten