De vader Hans Kok (een van de initiatiefnemers) en zijn nichtje. Foto Chantall Kok
De vader Hans Kok (een van de initiatiefnemers) en zijn nichtje. Foto Chantall Kok

UwCompaan, ouderentablet tegen eenzaamheid

ZUTPHEN/DEVENTER - Enkele mensen uit het bedrijfsleven van Deventer en Zutphen hebben een actie op touw gezet die gekoppeld is aan de landelijke en politieke wens om eenzaamheid tijdens deze coronacrisis aan te pakken. In dit initiatief is het de bedoeling om in het bedrijfsleven of bij verenigingen en/of particulieren deelnemers te krijgen voor de sponsoring van een ouderentablet: een zogenaamde UwCompaan. Doelstelling van het initiatief is minimaal 150 en de teller van het aantal Companen staat voor Zutphen en Deventer samen op 115.

Vanuit Zutphen zijn Perspectief, de afdeling WMO en de Zonnebloem betrokken. De wethouder die verantwoordelijk is voor het sociale domein is groot voorstander van het UwCompaan initiatief van initiatiefnemer Everhard Gerritsen, directeur en mede-eigenaar van Morgo Folietechniek uit Zutphen. Bart Landolt en Joost Hermanns bedachten de Compaan tablet. Zie website UwCompaan: https://www.uwcompaan.nl/over-onze-tablets/compaan-connect/

Zonnebloemvrijwilligers hebben onder andere als taak om hun doelgroep te bezoeken en/of activiteiten aan te bieden. Maar met alle maatregelen in verband met het coronavirus zit iedereen thuis en heeft weinig contact meer met de vrijwilliger, maar ook niet met buren of zelfs familie.

Binnen de Zonnebloem en afgelopen jaar bij de gemeente Zutphen is veel gepraat over hoe zij mensen die dreigen te vereenzamen uit hun isolement kunnen halen en houden. En dan gaat het in het bijzonder om mensen die alleenwonend zijn, maar door beperkte financiële mogelijkheden geen gebruik kunnen maken van beeld(video)bellen. Zij hebben geen tablet of ander device beschikbaar waarop dit mogelijk is. Wifi aansluiting is wel een duidelijke pre.

AllenTegenEenzaamheid
Een team van vrijwilligers zoekt intensief naar enerzijds sponsoren en anderzijds naar de juiste doelgroep om in aanmerking te komen voor een UwCompaan. De Zonnebloem en Perspectief hebben veel potentiële eenzame mensen in beeld, maar zeker ook niet iedereen.

Meedoen als sponsor met UwCompaan kan op twee manieren:
- Word ambassadeur en zoek 25 donateurs (of een veelvoud daarvan) van elk 10 euro
- Word donateur als bedrijf/organisatie van 1 of meer UwCompaan met een donatie van 250 euro per UwCompaan. De kosten per tablet zijn 250 euro exclusief btw.

Opgeven om in aanmerking te komen voor een UwCompaan: wie iemand kent die alleenwonend is, dreigt te vereenzamen, financieel beperkt is en nog geen tablet of ander device heeft, geef hem of haar dan op. Dus iedereen kan/mag iemand aanmelden.

Aanmelden als sponsor of als gebruiker voor een UwCompaan kan via de websitepagina.


allentegeneenzaamheid.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten