Afbeelding

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zakelijke zonnepanelen?

Algemeen

Bij de aanschaf van een zakelijke zonnestroominstallatie zijn een aantal dingen van belang. Deze verschillende punten hebben effect op de levensduur en opbrengst van de installatie en met een stukje aandacht en voorkennis hebben ze een positief effect op het rendement en terugverdientijd van een investering in een zonnestroominstallatie.  

Het belangrijkste onderdeel zijn natuurlijk de panelen, daarom is verstandig om te investeren in panelen van hoge kwaliteit met een efficiëntie niveau van boven de 15%. Het investeren in A-klasse panelen zorgt daarnaast ook voor een langere levensduur van de gehele installatie, en minder snel voor verlies van opgewekt vermogen. Qua capaciteit liggen hedendaagse panelen rond de 325 wattpiek, de standaard meeteenheid voor de capaciteit van zonnepanelen. Om goed te vergelijken in prijs is het aan te raden om de prijs uit te drukken in €/Wattpiek. Daarnaast is het goed om online even het merk op te zoeken, als er weinig over te vinden is dan heeft dat vaak een reden, ga alleen akkoord met panelen die getest zijn door verschillende instituties en een tier-1 normering hebben.

Met de gekozen panelen in het achterhoofd kun je de afweging maken tussen eigen dekking of terug levering. Met een grootverbruikersaansluiting kan terug leveren een uitstekende investering zijn omdat je zowel over je eigen verbruik als ook over het terug geleverde stroom SDE+ subsidie ontvangt. Heb je als bedrijf een kleinverbruik aansluiting dan is het best om te kiezen voor 100% eigen dekking voor een optimaal rendement. Als kleinverbruiker heb je jammer genoeg geen recht op SDE+ subsidie, maar besparen op je eigen stroomrekening kan ook al een rendement van 10% op de investering opleveren.

Naast de panelen is er ook nog verdere apparatuur nodig om de installatie te verbinden met het net, zoals de omvormers die opgewekte gelijkstroom omzetten naar gangbare wisselstroom. Dit proces van omzetten brengt veel warmte met zich mee wat ten koste gaat van de levensduur van de omvormers. Het is gebruikelijk dat de omvormers één keer vervangen moeten worden in de levensduur van de zonnepanelen. Het is verstandig om hier financieel rekening mee te houden door middel van een buffer of afspraken te maken met de installateur.

De installateur kan vaak ook diensten aanbieden in de hoek van monitoring en onderhoud, in het geval van een grote installatie is dit vaak de beste optie. Professioneel monitoring en onderhoud is vaak aan te raden voor grote zonnestroominstallaties, omdat het anders bijna een dagtaak kan worden om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Tegenwoordig kunnen gehele installaties live worden getrackt of alles naar behoren werkt. Mocht een paneel minder zijn best doen dan wordt dit meteen opgemerkt en verholpen, zodat er geen sprake is van verlies in opgewekt vermogen. Ook het onderhoud van de panelen is belangrijk om bij te houden, aangezien panelen buiten opgesteld liggen is het belangrijk dat het oppervlak jaarlijks wordt schoongemaakt.

Veel dingen die van belang zijn worden gelukkig goed uitgezocht door de installateur, toch is het verstandig om altijd zelf een beetje in te lezen om zo een goed beeld te krijgen van de belangrijke aspecten. Maak je heldere afspraken met de installateur over merk en type panelen en de eventuele services die na installatie geleverd worden, dan is een zonnestroominstallatie een fantastische investering voor de toekomst.

Ben je geïnteresseerd in het opwekken van zonne-energie? Vraag dan een kosteloos en vrijblijvend adviesrapport op maat aan op de website van Zonnestroom Nederland, waarin we jouw situatie doorberekenen en je zo een helder overzicht geven van de kosten en opbrengsten van jouw eigen zakelijke zonnepanelen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Zonnestroom Nederland. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant