Herman Grijff op de fiets in Zutphen. Eigen foto
Herman Grijff op de fiets in Zutphen. Eigen foto

Honderdjarige Zutphenees doet nog alles op de fiets

ZUTPHEN - Herman de Grijff is geboren op woensdag 8 april 1920. Deze week wordt hij honderd jaar. De Zutphense klokkenmaker, uurwerkmaker en opticien is met zijn driewielfiets in Zutphen een veel geziene persoonlijkheid. Zoon Martin De Grijff: "Mijn vader doet nog alles op de fiets."

Door Alize Hillebrink

In 1920, het geboortejaar van Herman de Grijff, startte zijn vader met juwelierszaak De Grijff in de Turfstraat, het pand van huidige bakkerij Kelderman. Via zijn vader rolde Herman het vak in. In de jaren '30 volgde hij de opleiding tot uurwerkmaker. Daarna volgden opleidingen tot opticien en klokkenmaker. Vanaf de oorlogsjaren, toen de zaak net verhuisd was naar de Beukerstraat, hielp hij mee in de winkel. Zoon Martin: "Zijn hele leven woonde hij boven het pand aan de Beukerstraat. Inmiddels woont hij aan het 's-Gravenhof."

Zoon Martin is trots dat zijn vader nog altijd op zichzelf woont. "Hij kookt nog zelf en we helpen hem hier en daar, maar voor het merendeel redt hij zichzelf prima." Alleen vanwege corona mag hij van zijn zonen even niet zelf de boodschappen doen. "Dat doen wij voor nu hem."

Met zijn driewielfiets is hij een opvallende verschijning in het Zutphense straatbeeld. "Door de fiets blijft hij mobiel en dat houdt hem bovendien in conditie," zegt Martin. Als het weer het toelaat stapt hij op zijn fiets om een uurtje te fietsen. "De dijk op, de uiterwaarden langs, de Voorsterklei op. Zijn levensmotto is: "Lekker d'r op uit."

Contact Zutphen-Warnsveld feliciteert Herman de Grijff met zijn 100ste verjaardag. Wilt u Herman ook feliciteren? Dat kan. Herman heeft sinds woensdag zijn eigen Facebookpagina: @OpadeGrijff.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten