Foto ter illustratie (Pexels)
Foto ter illustratie (Pexels)

Zutphense psychologen starten vrijwillig hulplijn voor zorgverleners

Algemeen

ZUTPHEN – Twee Zutphense psychologen Annemarijke Ypma en Ynke van Zuidam hebben een hulplijn opgezet voor kosteloze ondersteuning aan zorgverleners. "We zien om ons heen en in de media dat zorgverleners enorm belast worden door de coronacrisis. Langdurige blootstelling aan stress kan allerlei klachten veroorzaken. In de grote zorgorganisaties wordt daarom ondersteuning aan de medewerkers geboden. In de kleinere is dat vaak niet mogelijk. Voor die zorgverleners willen wij er zijn", vertelt Van Zuidam.

"We zien in ons privéleven en in ons werk schrijnende verhalen over de machteloosheid, verbijstering en verwarring van de zorgverleners. Hier is niemand op voorbereid. Beiden hadden we het gevoel: we willen iets doen. We weten dat de zorg ook zónder het coronavirus al belastend is en we kennen de zorg in onze regio goed. We weten dat de huisartsen, assistenten, de thuiszorgmedewerkers niet snel hulp vragen. Dat kan soms ook niet anders: ze staan in de overlevingsstand om te kunnen doorgaan met werken. Maar dat is zorgelijk. Dit is een voedingsbodem voor allerlei kortdurende en langdurige stressklachten. Die moeten we zien te voorkomen. Daarom willen wij zorgen voor die zorgverleners en hen een luisterend oor en ondersteuning bieden."

Ypma is gezondheidszorgpsycholoog, Van Zuidam is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Beide hebben ruime ervaring met traumaverwerking. Ze houden de komende tijd elke werkdag een spreekuur om te (video)bellen met zorgverleners in de regio Zutphen die daaraan behoefte hebben. Elke maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur zijn de psychologen beschikbaar op 0575-820208. Zie ook www.wezorgensamen.nl.

Als hier vanuit de zorgverleners behoefte aan is, breiden de psychologen de beschikbaarheid en capaciteit van de hulplijn uit. Anderen die gekwalificeerd zijn om psychologische zorg te verlenen en willen helpen, worden ook uitgenodigd zich te melden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant