Petra van Vliet:
Petra van Vliet: "Een fotograaf is een storyteller".  Eigen foto

Zutphense fotografiedocente vereeuwigt plaatsgenoten achter glas

Algemeen

Petra van Vliet brengt buiten binnen 

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Noem het een project: 'Zutphen inside'. Portretfotografe en fotografiedocente Petra van Vliet kwam spontaan op het idee om plaatsgenoten te vereeuwigen. Achter glas. Om in beeld verhalen vast te leggen die verbonden zijn met de bijzondere en onzekere tijden waarin de samenleving momenteel verkeert. Te beginnen met senioren van wie de wereld momenteel beperkt blijft tot eigen huis en haard.

"Een fotograaf is een storyteller", verklaart Van Vliet. "Vertelt verhalen. En dit zíjn verhalen. Of je die nu in woorden of in een beeld weergeeft. Achter glas, vooral ook als het om ouderen gaat. Verstoken van lichamelijk contact, opgesloten in hun woning, zeker voor hen het verhaal van nu." Via Facebook deed ze een oproep. Woonzorginstelling Huis Welgelegen in Warnsveld reageerde. Petra van Vliet was welkom. Met haar camera in de aanslag, mits zij op afstand bleef. Op twee na alle bewoners poseerden, achter het raam. "Een lag op bed en een ander wilde niet. Dat moet je respecteren. Hoe dan ook is het fijn om een kwetsbare groep te fotograferen. Zij hebben zo weer even contact met de buitenwereld." Alle beetjes helpen, wil de fotografe maar zeggen. En het resultaat is prachtig. "Lieve foto's", beaamt ze. "De bewoners voelden zich in al hun kwetsbaarheid vereerd. Ze zwaaiden, waren zó vriendelijk."

Haar project is tweeledig. "Allereerst het maken van mooie plaatjes. Mensen achter ramen met bijvoorbeeld een tuin die zich in de ruit weerspiegelt geven een bijzonder effect. Buiten breng je binnen. Een foto van oma of opa komt via de instelling gratis beschikbaar voor de familie. Zo is er toch nog een beetje contact. Anderzijds kent 'Zutphen inside' een, zeg maar, egoïstisch motief. Ik heb er nu tijd voor, want het werk ligt niet bepaald voor het opscheppen. De coronacrisis levert mij commercieel niets op. Ja, hooguit dat jij mij nu belt. En de reacties op Facebook. Op de lange termijn spin ik daar wellicht goed garen bij. Ook ik moet aan de toekomst denken", geeft Petra van Vliet in alle eerlijkheid toe.

Het fotoproject gaat voort zolang er nog geen sprake is van een complete lockdown. Van Vliet hoopt dat andere zorginstellingen haar eveneens toestemming geven om fysiek geïsoleerde bewoners, mits zij dit ook zelf willen, op de gevoelige plaat vast te leggen. Daarnaast behoren bijvoorbeeld gezinnen met een pasgeboren baby, een kleindochter die zich aan haar oma wil laten zien of de kok die achter glas zijn werk doet tot de doelgroep. Ook hiervan zijn inmiddels de eerste resultaten te bewonderen. Voor de buitenwereld vooralsnog op haar Facebookpagina. En later met een expositie? "Het zou een mooie terugblik op deze rare tijd kunnen betekenen", zegt de fotografe. "Maar dan heb ik wel een sponsor nodig. Het fatsoenlijk afdrukken van foto's is duur."

Petra van Vliet (50) fotografeert mensen en geeft bovenal les. In haar 'Power Shoot Academy' aan de Rodetorenstraat, waar ze drie jaar geleden neerstreek. "Hiervoor woonde en werkte ik 16 jaar in Amsterdam. Was er oorspronkelijk theaterfotograaf, maar legde mij gaandeweg steeds meer toe op het geven van cursussen en opleidingen. Begin 2017 verzorgde ik een driedaagse leergang in Zutphen. Overnachtte in het hotel op het 's-Gravenhof. Ik maakte een ommetje op de markt. De zon scheen en ik keek om mij heen. Wow! Wat voelde ik me hier fijn. Terug op mijn kamer googelde ik op huurwoningen en Zutphen. Vond iets wat me echt wel wat leek. Gaf mezelf geen tijd om na denken. Een maand later had ik de sleutel van het pand aan de Rodetorenstraat. Heb er geen moment spijt van gehad. Hier ben ik thuis." Dus net als de mensen die zij nu vereeuwigt. Ook thuis, maar omdat in tijden van corona veiligheid voor alles gaat vaak achter gesloten deuren. En ramen….

Meer weten over de mogelijkheden om door Petra van Vliet vastgelegd te worden voor 'Zutphen inside'? Mail naar petra@powershootacademy.com. Check verder haar website: www.powershootacademy.com.

Veilig achter glas. Van ouderen en hun verzorgers tot kleinkind en maaltijdbereider. Foto's: Petra van Vliet
Veilig achter glas. Van ouderen en hun verzorgers tot kleinkind en maaltijdbereider. Foto's: Petra van Vliet
Veilig achter glas. Van ouderen en hun verzorgers tot kleinkind en maaltijdbereider. Foto's: Petra van Vliet
Veilig achter glas. Van ouderen en hun verzorgers tot kleinkind en maaltijdbereider. Foto's: Petra van Vliet

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld