Jongeren in gesprek met ouderen, editie 2019. Foto: Omroep Gelderland
Jongeren in gesprek met ouderen, editie 2019. Foto: Omroep Gelderland

Deportatiegetuigen als bron van theatervoorstelling

ZUTPHEN - Theater Na de Dam zoekt verhalen van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt in Zutphen. Deze landelijke theatermanifestatie is met name op zoek naar mensen die kunnen vertellen over de deportaties van Sinti en Roma in mei 1944. Mensen die dit hebben gezien, erover hoorden, dit pas veel later hoorden of kunnen vertellen over de stad vóór en ná deze deportaties. Daar wordt een theatervoorstelling van gemaakt, gespeeld door jongeren.

Afgelopen jaren vond hiervoor een gesprek plaats tussen jongeren die de voorstelling spelen en de ouderen. In de huidige situatie kan dit helaas niet doorgaan. Maar omdat deze uitwisseling van verhalen bijzonder waardevol is zet het theater voor dit jaar als alternatief een briefwisseling op tussen beide leeftijdsgroepen. Wie zijn of haar verhaal, groot of klein, met jongeren uit Zutphen wil delen, kan contact opnemen met Jantien Fick: e-mail jantienfick@live.nl, tel. 06-37336543.
Gebaseerd op de verhalen die we verzamelen wordt onder leiding van theatermakers van onder meer Theatergroep Woest Oost de voorstelling 'Sporen' gemaakt. Deze wordt op 4 en 5 mei door de jongeren gespeeld in het kader van de landelijke theatermanifestatie Theater na de Dam. Dit jaar vindt die voor de tweede keer plaats in Zutphen. Mogelijk wel in een andere vorm, zoals een podcast. Dat zou kunnen gebeuren als de omstandigheden rond het corona-virus tegen die tijd nog onveranderd zijn. Maar ook in die vorm is de briefwisseling nodig.
De voorstelling is een productie van Theater na de Dam en Woest Oost, in samenwerking met Muzehof Centrum voor de Kunsten.

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten