Van idee tot initiatief en van initiatief tot realisatie is de opzet. Foto: Academie Zutphen
Van idee tot initiatief en van initiatief tot realisatie is de opzet. Foto: Academie Zutphen

Van droom tot werkelijkheid

ZUTPHEN - Heb je een droom of initiatief en weet je niet hoe dit te realiseren? Op 16 maart start weer een nieuwe training van Academie Zutphen, een training waarbij dromen werkelijkheid kunnen worden.

Door Alize Hillebrink

Van idee tot initiatief en van initiatief tot realisatie. De opzet van Academie Zutphen in een notendop. Medio maart start weer een nieuwe reeks bijeenkomsten waarin mensen de uitdaging aangaan hun droom waar te maken. "Veel mensen lopen rond met een idee, maar weten vaak niet hoe ze dat handen en voeten moeten geven," vertelt Charlotte Kuijper van Academie Zutphen. "Vaak hebben mensen net even een duwtje nodig om de eerste stap te zetten." Ze werkt sinds twee jaar bij Stadsonderneming Zutphen, een onafhankelijke stichting die zich richt op maatschappelijk betrokken burgers en het stimuleren van lokale kracht.        

Verdienmodel
"Een idee kan van alles zijn", vertelt Kuijper. Maar de meeste deelnemers willen iets goeds doen voor hun omgeving. En dat past bij Stadsonderneming Zutphen, die zich richt op het verbinden van mensen in de samenleving. "De meeste ideeën zijn sociaal-maatschappelijk georiënteerd", bevestigt Kuijper. "Het kan ook iets kunstzinnigs of cultureels zijn, maar iemand hoeft niet per definitie in de non-profitsector terecht te komen. Er mag ook zeker een verdienmodel aan zitten." Aansluiting bij een ondernemersplatform is voor de deelnemers vaak een te grote stap, zegt Kuijper. "Wij richten ons op mensen die nog een fase daarvoor zitten."

Idee
"Een goed idee is nog geen bedrijf", zegt Kuijper. "Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen als ze een eigen onderneming willen starten. Daarom beginnen we met onderzoeken hoe je idee werkelijkheid kan worden." Tijdens de training komen onderwerpen als presenteren, communiceren en netwerken aan de orde. Ook worden diverse sociale ondernemers uitgenodigd te vertellen over hun ondernemerschap. Onder leiding van Charlotte Kuijper en Jaap Nieuwmeijer werken de cursisten in acht bijeenkomsten hun eigen initiatief uit.

"Vaak zijn mensen onzeker over de kans van slagen van hun idee", zegt Kuijper. "Er is ook lef voor nodig", beaamt ze. "De ervaring leert dat het onderzoek tot haalbaarheid van je droom in een groep heel prettig is, omdat je elkaar kunt spiegelen, uitdagen, stimuleren en enthousiasmeren."

Fietstaxibedrijf
Succesvolle voorbeelden van oud-deelnemers zijn er genoeg. Zo zette oud-deelnemer Nanneke Dorenbos een fietstaxibedrijf op. Ludewien Zweerus realiseerde de onderneming 'Kunst en meer' dat cultuur aanbiedt aan mensen met een kleine beurs. En Hester Prummel zette een restaurant op met allergeenvrije gerechten.

Of de ondernemers in spe hun startup ook echt realiseren geldt niet per definitie voor alle deelnemers. "Het concreet maken van je idee kan er ook voor zorgen dat mensen erachter komen dat het ondernemerschap niets voor je is", zegt Kuijper. "Sommigen kiezen dan toch voor een baan bij een werkgever. "Ook dat kan voor iemand een hele leerzame uitkomst zijn."

Informatie en aanmelden
De nieuwe Academie Zutphen start op 16 maart. Meer informatie of aanmelden kan via: jaap@stadsondernemingzutphen.nl.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten