Dido Michielsen. Foto: PR
Dido Michielsen. Foto: PR

Dido Michielsen vertelt over aangrijpend verhaal debuutroman

ZUTPHEN - 'Lichter dan ik' is het aangrijpende levensverhaal van een Javaanse vrouw in Nederlands-Indië. Schrijfster Dido Michielsen is op woensdagavond 4 maart te gast in de Bibliotheek Zutphen om te vertellen over haar debuutroman. Bezoekers zijn welkom op woensdag 4 maart van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2; zaal open om 19.30 uur.

Dido Michielsen is journaliste en schrijfster van diverse non-fictieboeken. Najaar 2019 verscheen haar debuutroman Lichter dan ik. Deze historische roman speelt in Nederlands-Indië, eind 19e eeuw en de inspiratiebron ervoor is haar betovergrootmoeder. Deze Javaanse vrouw was een njai, de huishoudster/bijzit van een Nederlandse officier, een verschijnsel dat in de kolonie heel gebruikelijk was.

Met dit boek geeft Dido Michielsen deze vrouwen, de oermoeders van alle Indische Nederlanders, een stem en een gezicht. Ook het thema afstandsmoeders en adoptiekinderen, waar ze drie non-fictieboeken over schreef, keert terug in deze roman.

Adriaan van Dis schreef over Lichter dan ik: 'Met het oog van een kenner geschreven - van binnenuit. Even verrassend als pijnlijk. Een verbijsterende geschiedenis die ons tot op de dag van vandaag raakt. Spannend en dondersgoed geschreven. Wat een talent.'

De lezing van Dido Michielsen handelt over de stap van non-fictie naar fictie, het fenomeen njai, de inheemse versus de koloniale blik, en over het belang van familie, status en afkomst. Ook leest zij enkele fragmenten en stelt haar oermoeders aan het publiek voor.

Entreekaarten (7,50 euro voor leden Graafschap bibliotheken en 10 euro voor niet-leden; inclusief consumpties) zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Zutphen (0575-512926) en bij boekhandel Boek en Buro (0575-519717). Reserveren wordt aanbevolen.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten