Scène uit de film 'Ze noemen me Baboe'. Foto: Luxor Zutphen
Scène uit de film 'Ze noemen me Baboe'. Foto: Luxor Zutphen (Foto: Luxor Zutphen)

Film geeft baboe van toen een stem

ZUTPHEN - Vrouw in Beeld en Luxor Theater herdenken op 2 maart Multatuli’s 200ste sterfdag met de vertoning van de film 'Ze noemen me Baboe' uit 2019.

Waar Multatuli in zijn boek Max Havelaar het lot van de Javaanse bevolking beschreef, verbeeldt regisseur Sandra Beerend in haar film het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima, die op de vlucht voor een gedwongen huwelijk als ‘baboe’ (kindermeisje) gaat werken voor een Nederlandse familie in het koloniale Nederlands-Indië.
De stem van een jonge vrouw vertelt Alima’s verhaal: hoe ze bij de familie kwam te werken en onder meer de zorg kreeg voor hun baby Jantje. Hoe ze met de familie meeging voor een kort verblijf in Nederland. Hoe ze na de terugkeer de oorlog en de Japanse bezetting doormaakte (waarbij de Nederlandse familie in kampen terechtkwam) en vervolgens de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië. Al die jaren blijft Alima trouw aan het kind, maar ze is ook loyaal aan Riboet, haar geliefde die in de Onafhankelijkheidsoorlog meevecht.
Gezien vanuit Alima’s perspectief is de film niet alleen een verslag van de ingrijpende gebeurtenissen en veranderende verhoudingen in Indonesië, maar vooral van de persoonlijke ontwikkeling van Alima, die zich ontworstelt aan sociale en economische beperkingen om een onafhankelijke vrouw te worden. Met uniek en niet eerder vertoond beeldmateriaal uit diverse archieven in Nederland en Japan, vertelt 'Ze noemen me Baboe' een universeel verhaal over het sterker worden van vrouwen.
De film begint om 20 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden