Pomologen laten zien hoe fruitbomen geënt worden. Foto: PR
Pomologen laten zien hoe fruitbomen geënt worden. Foto: PR (Foto: )

Entdag in de Overtuin

WARNSVELD - In de Overtuin, de tuin van de historische buitenplaats Welgelegen in Warnsveld gaat met de Entdag op zondag 1 maart het nieuwe seizoen van start. In de galerie staan Henny Rossel en Bert Jansen Manenschijn van de Noordelijke Pomologische Vereniging vanaf 12 uur klaar om fruitbomen te enten.

Enten is een vermeerderingstechniek waarbij op een onderstam een jong twijgje van een bijzonder fruitras wordt vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot fruitboom. Op deze wijze worden de eigenschappen van de 'oude' boom exact doorgegeven aan de nieuwe ent. Wie thuis een fruitboom heeft en daar een jong exemplaar van wil hebben wordt uitgenodigd met een éénjarig twijgje van ongeveer dertig centimeter naar de Entdag te komen. De vrijwilligers van de NPV enten de jonge loot tegen een geringe vergoeding.
Ook wordt deskundig advies gegeven bij de keuze van fruitrassen uit de eigen collectie. De pomologen hebben twijgen van buitengewoon smaakvolle oude fruitrassen bij zich, die de tand des tijds hebben doorstaan. Denk aan appelrassen als Sterappel, Notarisappel en de Princesse Noble. Maar ook peren zoals de Suikerpeer, Oomskinderenpeer en Winterrietpeer en tevens pruimen zoals de Reine Claude verte en de Mirabelle. Ook geven de pomologen advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant en teelt en ziektebestrijding. Bij voldoende belangstelling zijn zij tot ongeveer 15.00 uur aanwezig.

Vruchtentuin
De Overtuin is aangelegd in 1832, in de landschapsstijl met de kenmerkende gebogen lijnen van paden, borders en boompartijen, en kent een rijke historie van oude fruitrassen. Voormalig bewoonster juffrouw Dora VerLoren van Themaat was de eerste vrouwelijke beroeps-fruitteelster en kweekster van Nederland. Rond 1905-1908 legde zij in de Overtuin een vruchtentuin aan met zelf geënt plantgoed. Nog steeds staat er een 'IJsselpronk', een zeldzaam appelras dat door haar is ontwikkeld.
De Entdag begint om 11 uur en duurt tot 17 uur. Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De sfeervolle boerderij is ingericht als galerie. Zaterdag wordt daar de expositie 'Windstromen langs de eblijn' van Henk Gombert geopend.
De entree voor de tuin aan de Molenstraat 6 bedraagt 3 euro. Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Meer informatie op de website, via e-mail info@deovertuin.nl of tel. 0575-559989.

www.deovertuin.nl

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden