Gedichtenwedstrijd 'Vrede en Vrijheid'

ZUTPHEN/WARNSVELD - De leerlingen van de eerste twee klassen van de middelbare scholen in Zutphen en Warnsveld mogen meedoen aan een gedichtenwedstrijd over het thema 'Vrede en Vrijheid', die georganiseerd wordt in het kader van de 75ste herdenking van de bevrijding in 1945. Het Comité Herdenkingen Gemeente Zutphen en het Comité Herdenkingen Warnsveld heeft de prijsvraag uitgeschreven.

De secties Nederlands van de middelbare scholen hebben hierover een brief gekregen van de organisatie. Beseft wordt dat iets van 75 jaar geleden leerlingen terugbrengt in wat voor hen prehistorie moet zijn. Verhalen over een tijd die zij hooguit kennen uit geschiedenislessen of uit de familieoverlevering.
Om die reden denken de comité's dan ook eerder aan gedichten over de persoonlijke beleving van kinderen in deze tijd, dan aan misschien geforceerde terugblikken op de Duitse of Japanse bezetting. Overigens wil dat niet zeggen dat zulke terugblikken of vergelijkingen geen plaats krijgen in de ingezonden gedichten. Vrede en vrijheid, en het ontbreken daarvan, zijn thema's die in elke tijd van belang zijn, ook voor scholieren in 2020.
Om belangstellende leerlingen bij hun onderneming te helpen of adviseren, hebben zij natuurlijk hun docent Nederlands. Maar als dat op prijs wordt gesteld kunnen de Comité's ook gedichtenworkshops aanbieden. Die worden op aanvraag gratis verzorgd door het dichtersduo 'Vlinderwerk', dat bestaat uit de Zutphense dichters Eke Mannink en Sander Grootendorst.
Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen. De beste gedichten worden door hun dichters voorgelezen tijdens de 4 mei herdenkingen in Zutphen en Warnsveld. De uiterste inzenddatum voor de gedichten is vrijdag 10 april. Ze kunnen via e-mail worden gestuurd aan gedichtenwedstrijd75@gmail.com. Daar is desgewenst ook nadere informatie op te vragen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden