Sectordirecteur Creatieve Industrie van ROC Aventus Petjo Molenaar en burgemeester Annemieke Vermeulen werken aan hun plafondplaat met professionele ondersteuning van Walhallab-ers. Foto: Henk Derksen
Sectordirecteur Creatieve Industrie van ROC Aventus Petjo Molenaar en burgemeester Annemieke Vermeulen werken aan hun plafondplaat met professionele ondersteuning van Walhallab-ers. Foto: Henk Derksen

Jongerenwerkplaats Walhallab opent expositieruimte

Algemeen

Waar creativiteit nooit ophoudt 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Het Zutphense project Walhallab vierde vrijdag 14 februari een feestje. Daar waren twee redenen voor. Allereerst vond in het oude schoolgebouw aan de Waterstraat 33, waar de creatieve werkplaats voor jongeren waarmee het even niet zo goed ging nu zo'n anderhalf jaar naar alle tevredenheid is gevestigd, de officiële opening plaats van een expositieruimte. Daarnaast was er groot nieuws.

Initiatiefnemer Marco Mout kijkt glunderend om zich heen. Wat een drukte! De hele vrijdagploeg, ruim veertig medewerkers, stagiaires en niet te vergeten leerlingen die door diverse oorzaken bij Walhallab beter tot ontplooiing komen dan in het reguliere onderwijs, rent zich een slag in de rondte om de genodigden zowel een prettige ontvangst te bieden als te wijzen op wat in recordtempo tot stand is gekomen. Miriam Veerman is een van hen. De 21-jarige studente op ROC Aventus kreeg van Marco Mout de stageopdracht om een van de voormalige klaslokalen om te toveren tot een overzichtelijke expositieruimte. "Tot dusver was het meer een opslagplek", zegt ze. "Die moest echt onder handen worden genomen, zodat alle creativiteit die hier in praktijk wordt gebracht overzichtelijk en dus beter tot zijn recht komt."

Geassisteerd door collega-stagiaires Sharon Tentije (22) en Ivo Baijens (20) , beide ook van het Zutphense ROC, ging Miriam na wat er zoals stond, lag en hing. Hieruit werd een selectie gemaakt en op grond daarvan een indeling bedacht en gerealiseerd. "Het was wel een klusje. De afgelopen weken is ontzettend hard gewerkt. Uiteindelijk hebben we er met z'n allen een gave ruimte van gemaakt." Het resultaat mag er inderdaad zijn. Een intiem tentoonstellingszaaltje, waar de bezoeker ogen te kort komt zonder in het creatieve aanbod de weg kwijt te raken. De ruimte luistert naar de naam 'Min-18', hetgeen niet wegneemt dat er bovendien kunst- en ambachtswerk is te zien van leerlingen die deze leeftijd al enige tijd hebben overschreden. Een geheel van boeken gemaakte tafel bijvoorbeeld. Houten kandelaars, metalen sculpturen, kunststof maskers. Schilderijen ook. En een fraai gerestaureerde fauteuil uit 1938 die bij binnenkomst nog rijp leek voor het grofvuil. "Het is een doorlopende expositie", zegt Miriam Veerman. "Maar af en toe zal er een wisseling van tentoongestelde werken zijn. Creativiteit houdt hier immers nooit op!" Zoals bovendien blijkt uit een muziekstuk dat de jeugdige Mees speciaal voor de opening en met zelden vermoedde discipline heeft gecomponeerd en ten gehore brengt. In een ieder schuilt talent. Het moet alleen worden ontdekt, gestimuleerd en op zekere wijze tot wasdom komen.

Begeleiding
Regelmatig zijn de items voorzien van een kaartje waarop de maker het verhaal achter de realisatie heeft genoteerd. Zo vermeldt de 15-jarige Wiebe boven een schilderij van zijn hand prominent hoe Walhallab hem weer op het juiste spoor bracht: 'Het liep thuis niet lekker en daar leed mijn schoolwerk onder. Ik werd onzeker en zette mij af. Ik deed gewoon niks meer. Met school zocht ik een oplossing en omdat ik graag schilder kwam ik terecht bij Walhallab voor dagbesteding. Naast het krijgen van goede begeleiding, leren jongeren hier ook van elkaar. Na een tijd ging ik soms weer naar school om te proberen terug in het ritme te te komen. Tot mijn verbazing zette ik mij nu wel in. Ik ontdekte dat als ik geen schoolwerk doe, ik niet verder kom in mijn leven. Thuis ging het gelukkig ook een stuk beter. Nu zit ik in Mavo 2 en ben ik vastbesloten mijn diploma te halen'.

Een van de gasten die de opening van Min-18 opluisteren is burgemeester Annemieke Vermeulen. Met warme woorden onderschrijft zij het belang van Walhallab. "Fijn dat Zutphen meer is dan oude gebouwen en historie. Er wordt ook gekeken naar de toekomst. In een stad waar altijd iets onverwachts gebeurt. Leuk en minder leuk. Maar dit is leuk, waaruit tevens blijkt dat je met eigenwijsheid een heel eind komt", verklaart ze met een knipoog richting 'founder' Marco Mout expositieruimte Min-18 in Walhallab voor geopend. Waarbij een cadeautje namens de gemeente niet ontbreekt. Een werkstuk van de plaatselijke kunstenaar Jet Rotmans. "Plus-18…"

Samenwerking
Het echte nieuws komt vervolgens van Petjo Molenaar, sectordirecteur Creatieve Industrie bij ROC Aventus. Hij onthult dat zijn onderwijsinstelling met ingang van april de bovenverdieping van het Walhallab-gebouw in gebruik neemt om tot nadere samenwerking te komen. "Creativiteit en onderwijs zijn heel belangrijke onderwerpen", licht hij toe. "Walhallab biedt jongeren een plek om die creativiteit te laten zien. De passie en energie die daarmee gepaard gaan raakt me. Dus is het extra goed dat we samenwerking bevorderen."

Tijd voor ROC-stagiaire Miriam Veerman om de aanwezigen uit te nodigen naar de zogenoemde Operatiekamer te verhuizen. Hier ligt een keur aan gereedschap en materialen waarmee van alles en nog wat kan worden gecreëerd. Vermeulen en Molenaar krijgen de opdracht ermee aan de slag te gaan. Ten behoeve van de saaie plafonds die wel een oppimpbeurt kunnen gebruiken. Met allerhande sculptuurtjes die op hun kop aan de suffe plafondplaten worden bevestigd. De omgekeerde wereld dus, waaraan de burgemeester en de sectordirecteur geconcentreerd hun steentje bijdragen en de speelsheid van de unieke werkplaats benadrukken. Niemand in Walhallab ontkomt aan creativiteit.

De doorlopende expositie in Walhallab aan de Waterstraat 33 te Zutphen is in elk geval iedere woensdag, donderdag en vrijdag vrij toegankelijk tussen 13.30 en 16.30 uur. Meer informatie over de 'coolste maakplaats voor jonge talenten' is te vinden op de website.


www.walhallab.nl

        

De plafondplaat wordt in het plafond gehangen. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant