Nathan Greven van FC Zutphen stuit op de keeper van Dieren. Foto: Hans ten Brinke

FC Zutphen (zat.) koploper af na gelijkspel tegen vv Dieren

Algemeen

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft zaterdag op een winderig sportpark 't Meijerink de 3 punten tegen streekgenoot Dieren niet in Zutphen kunnen houden, het werd een 1-1 gelijkspel. En doordat mede koploper OVC "85 wel wist te winnen en ook achtervolger ESA, staan de Zutphenaren nu op een gedeelde tweede positie met twee punten achterstand. Voor het eerst dit seizoen zal het jonge elftal van Arthur Isselman en Ido te Loo in de achtervolging moeten.

De basis voor de toch wat teleurstellende uitslag werd gelegd in de eerste helft. Deze was van de kant van FC Zutphen niet goed. Dit ondanks het feit dat het team nagenoeg geen blessures had, en dus op volle sterkte aan de start kon verschijnen. Jesse de Vries, Hidde Ruessink en Sem Veeger begonnen daardoor op de bank.

FC Zutphen begon meteen voortvarend aan de wedstrijd. Een prachtige solo-actie van Jelle Macare bracht hem alleen voor doelman Joey Wolsink. Iedereen had het doelpunt al geteld, maar de bal vloog net langs de verkeerde kant van de paal. Even later was Jelle Macare nog niet van de schrik bekomen want hij leed balverlies op het middenveld, waardoor de sterke Evert Palm in stelling werd gebracht. Hij troefde David te Slaa knap af, waardoor hij alleen voor doelman Sangers verscheen. Hij faalde niet en bracht daardoor in de 7de minuut de 0-1 op het scorebord. FC Zutphen probeerde tot scoren te komen. Maar met name op het middenveld was het spel veel te onrustig, en werd er balverlies geleden. Hierdoor waren de beste kansen voor Dieren.

Een schot van Niek van Asselt uit een corner belandde net over het doel en even later trad doelman Marijn Sangers prima op, toen Rick Verlaan zich goed vrij speelde. De Zutphen doelman voorkwam erger.
FC Zutphen bleef grossieren in foute passes en had in deze fase geluk dat Dieren twee keer moest wisselen vanwege blessures. Aan het einde van de eerste helft waren er enkele goede mogelijkheden voor de Zutphenaren via Niek Bakkerweerd en Jelle Macare, maar zij wisten het net niet te vinden.

In de tweede helft had de technische staf verdediger Koen Hulleman gewisseld voor aanvaller Jesse de Vries. En dat wierp meteen zijn vruchten af. Een snel uitgevoerde actie van Jesse de Vries over rechts bracht de bal gevaarlijk voor het doel. Spits Niek Bakkerweerd stond op zijn post en scoorde in de 47ste minuut de 1-1. FC Zutphen speelde een goede tweede helft met verzorgd uitgevoerde aanvallen. Middenvelder Luuk Meijer werd dan ook tot man of the match gekozen, omdat hij aan de basis stond van veel aanvallen.

Maar de Zutphenaren verzuimden de trekker over te halen. Een prachtige actie van Nathan Greven bracht de bal bij Jesse de Vries, maar zijn inzet werd met de voet gestopt door doelman Wolsink. Even later had Niek Bakkerweerd pech dat zijn schot in een mêlée van spelers geblokt werd na een goede aanval via Luuk Meijer en Nathan Greven. Nadat Hidde Ruessink in de 62ste minuut was ingevallen voor Jelle Macare en Sem Veeger voor Nathan Greven ging FC Zutphen vol op de aanval. Dieren kon niet anders dan verdedigen en lange ballen naar voren spelen. FC Zutphen schiep in deze fase veel mogelijkheden, maar de straffe wind, de eindpass en een gebrek aan daadkracht voor het doel nekte de Zutphenaren.

Niek Bakkerweerd schoot naast na een pass van Luuk Meijer. Een prima genomen corner van Jesse de Vries werd van de lijn gehaald. En een schot van Rik Vlutters, die beter lot verdiend had, belandde net naast het doel. De sterk ingevallen Sem Veeger had pech dat zijn uitstekende actie en dito schot bij doelman Wolsink net op de voet belandde, en Rik Vlutters stuitte op de doelman toen hij alleen voor hem verscheen, na wederom een mooie aanval via Luuk Meijer. Het mocht niet baten. FC Zutphen had de laatste minuut nog geluk dat doelman Sangers een goede inzet keerde na een spaarzame aanval van Dieren. In de stand kwam echter geen verandering meer, zodat OVC '85 uit Oosterbeek zich de nieuwe koploper mag noemen.