Wat is een VPN en wat kun je ermee?
Wat is een VPN en wat kun je ermee? (Foto: )

Wat is een VPN en wat kun je ermee?

Nee, een VPN is geen internet abonnement. Toch heeft het wel iets met internet te maken. Om wat specifieker te zijn, het heeft met jouw veiligheid op het world wide web te maken. Internet vergelijken kun je er dus ook niet mee doen, alhoewel je het wel kunt doen als je een VPN gebruikt.

Allereerst is het goed om te weten waar VPN überhaupt voor staat. Simpel, het is een afkorting voor Virtual Private Network. Alsnog is het dan niet bepaald duidelijk wat het nou precies doet. Eigenlijk is het een verbinding dat gemaakt wordt tussen jouw device en de server van de VPN. Het zorgt dus eigenlijk voor een tussenstop tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de website die je wilt bezoeken. Het voordeel hiervan is dat de site jouw IP adres niet ziet. In plaats daarvan ziet het de IP adres van de VPN server. Het resultaat hiervan is dat jouw surfgedrag op het internet niet teruggeleid kan worden tot jouw persoon.

Een VPN zorgt er dus eigenlijk voor dat hackers en andere derden niet mee kunnen kijken tijdens jouw surfen op het world wide web. Dit is met name handig als je gebruik maakt van openbare wifi. Jouw acties op het internet kunnen dan namelijk eenvoudig gevolgd worden middels jouw IP adres. Aan de ene kant kan dit handig zijn omdat Google precies weet wat je zoekt, maar het heeft ook een negatief effect op jouw privacy. Het is bijvoorbeeld simpel om de zoekopdrachten terug te leiden naar jou, terwijl jouw informatie ook makkelijk onderschept kan worden. Bovendien kunnen mensen met technische kennis eenvoudig achter je locatie komen. Dat is eng en gevaarlijk, dus je moet dit echt zien te voorkomen.

Deze risico’s kun je dus voorkomen door een VPN server te gebruiken. Hierdoor ben je eigenlijk een alias op het internet. Er zijn natuurlijk veel scenario’s waarin dit hartstikke handig is, maar ook als je helemaal niets te verbergen hebt dan is een Virtual Private Network alsnog aan te raden. Allereerst zal het jouw locatie helemaal verbergen. Dit is van belang omdat jouw IP adres gelinkt is aan je fysieke locatie. Alleen al op basis van het IP adres kunnen mensen achter je woonadres komen. Door een VPN te gebruiken wordt je IP adres gewijzigd naar dat van de server waardoor je daadwerkelijke locatie verborgen blijft. 

Een ander voordeel van een Virtual Private Network is dat het al jouw data versleutelt. Dit is van belang omdat als je een site bezoekt direct veel informatie verstuurt naar de website. Dit grote pakket bestaat niet alleen uit je IP adres, maar kan ook je naam, zoekgeschiedenis, wachtwoorden, et cetera bevatten. Stuk voor stuk interessant voor de website waarmee je verbonden bent. Zij willen namelijk zoveel mogelijk inzicht krijgen in de bezoekers. Jij wilt waarschijnlijk alleen niet dat ze zulke persoonlijke en gevoelige gegevens in bezit krijgen. De VPN zal dus deze data versleutelen waardoor het onbruikbaar is voor iedereen die het probeert te onderscheppen. 

Het laatste voordeel van VPN is dat het ervoor zorgt dat je volledig anoniem blijft. Het verandert je locatie en het versleutelt je data waardoor jij allemaal websites kunt bezoeken zonder ook maar één digitale hand- of voetafdruk achter te laten. Met een Virtual Private Network kun je dus figuurlijk gesproken the perfect crime plegen. Je beweegt je over het internet zonder dat iemand dit weet of er ooit achter zal komen. Overigens mogen overheden en andere instanties jouw data opeisen bij de VPN server volgens de wet, maar hier zullen ze weinig aan hebben. Deze gegevens zijn namelijk versleuteld of niet eens opgeslagen door de VPN server.

Dit artikel wordt u aangeboden door internetvergelijken.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden