Zutphen neemt groene energie in eigen hand

Er is een mooi initiatief ontstaan in Zutphen. In Zutphen is ZutphenEnergie opgericht, een energiecoöperatie voor en door inwoners van Zutphen en in samenwerking met Zutphense bedrijven. Op deze wijze wordt groene stroom opgewekt waarin bewoners kunnen investeren en tevens ook groene stroom kunnen afnemen. Rendement op de investering en de opgewekte groene energie blijven zo in de Zutphense gemeenschap.

Wat houdt ZutphenEnergie in?
ZutphenEnergie is een coöperatie waarin bewoners en bedrijven eigenaar van zijn door middel van een investering in zonne-energie. ZutphenEnergie streeft drie doelstellingen na:
 1. Het opwekken van duurzame energie voor haar inwoners.
 2. Het leveren van duurzame energie aan inwoners en Zutphense bedrijven.
 3. Inwoners en bedrijven helpen om energie te besparen om een CO² reductie te bereiken.

Hoewel ZutphenEnergie geleid wordt door een bestuur, wordt het bestuur wel gekozen door de leden van de coöperatie, dus de inwoners en bedrijven uit Zutphen. ZutphenEnergie wil een grote en sterke speler zijn op Zutphense energiemarkt. Inwoners moeten bij energie
vergelijken
dus kunnen kiezen voor ZutphenEnergie en de zekerheid hebben dat ze volledige groene en duurzame energie afnemen.

Hoe wordt groene energie verkregen?
De louter groene energie die ZutphenEnergie opwekt is volledig afkomstig van zonnepanelen. Hiervoor zijn op vier Zutphense locaties zonneparken aangelegd. Op de Revelhorst ligt het grootste energiepark, namelijk Zonnestroom Zutphen met ruim 6.000 zonnepanelen. Op Zonnepark Leesten zijn zonnepanelen aangebracht op het dak van de appartementen die gevestigd zijn op winkelcentrum Leesten. Zonnepark Zutphen-Zuid bestaat uit zonnepanelen op het dak van een school en Zonnepark Warken bestaat uit zonnepanelen die op het dak van een melkveehouderij zijn aangebracht. Deze drie locaties hebben elk ongeveer 600 zonnepanelen.

Investeren in zonnepanelen
Inwoners en bedrijven in Zutphen kunnen investeren in zonnepanelen. Het is een ideale manier om toch zelf groene energie op te wekken voor inwoners die zelf geen ruimte op hun eigen dak hebben, het dak is niet geschikt of als zij bewust kiezen om geen zonnepanelen op eigen dak aan te brengen. Iemand die wil investeren betaalt per zonnepaneel in één van de Zutphense zonneparken een vastgesteld bedrag. Iedere kWh die een zonnepaneel opbrengt wordt omgezet in een korting op de te betalen energiebelasting van de investeerder. Wanneer een inwoner ongeveer 80% van de jaarlijkse normaal af te nemen energie investeert in zonnepanelen, dan kan hiermee het volledig te betalen bedrag aan energiebelasting terugverdiend worden. Gemiddeld genomen zal de investering in 10 jaar terugverdiend zijn, waarna er nog minstens 5 jaar lang geprofiteerd kan worden van de opbrengsten.

Energielevering
Bij energie vergelijken kunnen Zutphenaren nu dus ook kiezen voor duurzame zonne-energie van ZutphenEnergie. Een groot voordeel is dat er een zekerheid is dat de energie ook daadwerkelijk groen is en dat het afkomstig is van één van de zonneparken in Zutphen. In de regel zijn de prijzen lager dan reguliere energieaanbieders en hoe meer Zutphenaren overstappen op ZutphenEnergie, des te lager de prijs wordt. In combinatie met een investering in zonnepanelen kan er nog meer korting worden behaald, door een korting op de energiebelasting.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewice. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten