Bankier van het verzet terug in Zutphen

Dochter Mary-Ann en zoon Aad van Hall voor het pand van IJsselkade 12. Foto: Henk Derksen.
Dochter Mary-Ann en zoon Aad van Hall voor het pand van IJsselkade 12. Foto: Henk Derksen.

ZUTPHEN - Hij is weer een beetje terug in Zutphen, Walraven van Hall, de vergeten Zutphense held die vanaf vandaag niet meer vergeten zal worden. In het bijzijn van zijn zoon Aad en dochter Mary-Ann werd de 'bankier van het verzet' vandaag 11 februari, 75 jaar na zijn dood, herdacht.

Door Alize Hillebrink

Walraven van Hall, telg uit een Amsterdams bankiersgezin, woonde van 1931 tot 1940 aan de IJsselkade in Zutphen. Met zijn werkzaamheden voor de Watersnoodcommissie, de VVV, de Groote of Oranje Sociëteit en de Hulpbank in Zutphen laat hij een grote maatschappelijke betrokkenheid zien.

In de Tweede Wereldoorlog wist hij als bankier met slimme trucs financiële middelen te vergaren voor het Nationaal Steunfonds dat ondersteuning bood aan onderduikers en verzetsorganisaties. De grootste bankfraude die ze pleegden heette 'Tante Betje', waarbij ruim 53 miljoen gulden werd achterovergedrukt. 75 jaar geleden werd hij op 12 februari gefusilleerd door de Duitse bezetter. Hij werd slechts 39 jaar.

"Aan de gevel van het voormalige bankgebouw van Van Hall op de IJsselkade komt nog een bordje ter herinnering aan hem en zijn daden," zegt burgemeester Annemieke Vermeulen.

De komende weken zijn in het regionaal archief Zutphen enkele herinneringen te bezichtigen aan Walraven van Hall en zijn leven in Zutphen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden