Repetitiefoto Woest Oost. Foto: PR
Repetitiefoto Woest Oost. Foto: PR (Foto: )

Jonge acteurs tonen moed

Zutphense theatergroep WOEST OOST presenteert derde productie

Door Eric Klop

ZUTPHEN – 'Moedig zijn in een tijd waarin angst regeert'. Dit thema staat centraal in 'Courage', de derde productie van de Zutphense theatergroep WOEST OOST die vrijdagavond 14 februari, daags na een tweetal try-outs, in de Hanzehof zijn officiële première beleeft.

Eerst even voorstellen: WOEST OOST is een theatergezelschap met jongeren van grofweg 15 tot 25 jaar, dat voor een breed publiek speelt. Artistiek leider Irene Kriek, sinds een jaar of zes woonachtig in Zutphen, nam daartoe medio 2018 het initiatief. Eerder regisseerde de afgestudeerd theatermaker onder andere de jongerenproducties van Toneelgroep Amsterdam.

Na een vierjarig intermezzo in Nieuw Zeeland, waar ze haar eigen theatergroep oprichtte en met jongeren verschillende voorstellingen maakte, keerde Kriek in 2012 terug naar Nederland en vond mede vanwege het theaterwerk van haar man in Enschede huis en haard te Zutphen. "We wilden niet verder oostwaarts wonen", zegt de geboren Amsterdamse.

"Ik kom uit het westen, het wilde westen, en ben nu actief in het oosten, het woeste oosten", verklaart ze de naam van haar theatergroep. "De laatste jaren was ik door het hele land met jongeren actief, zoals in Zwolle bij het gezelschap The Young Ones. Maar in Zutphen en directe omgeving wonen óók jongeren. Dus waarom mijn werk niet dichterbij huis gezocht?"

Irene Kriek benadrukt dat WOEST OOST geen theaterschool is. "We werken gaandeweg en met heel hard trainen naar een productie toe. Met jonge mensen uit alle hoeken van de samenleving die graag theater willen maken. Die voor iedere productie opnieuw auditie moeten doen. Dat is van belang voor het groepsproces. De eerste keer was het Koelhuis plaats van handeling. De tweede voorstelling speelde zich vorig jaar bij gelegenheid van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in de hele stad af. Sinds januari staat de theatergroep officieel te boek als huisgezelschap van de Hanzehof. Dit is ons nieuwe 'thuis', zowel voor de repetities als voor de uitvoeringen", aldus de 48-jarige artistiek leider.

Problematiek
De derde voorstelling luistert naar de titel 'Courage', uitgesproken in het Frans maar wat hoe dan ook 'moed' betekent. Hierin hebben jongeren geen vrees om de problematiek van een wereld waarin angst wordt gezaaid en fake news schering en inslag is bespreekbaar, voelbaar en tastbaar te maken. Naast de regie is Irene Kriek bovendien verantwoordelijk voor de tekst.

"Op basis van datgene wat de acteurs zelf inbrachten. Problemen die hen bezighouden, waarmee ze worstelen en waarop ze een antwoord zoeken. Klimaat, sociale ongelijkheid, racisme…, noem maar op. De spelers moesten er zelfs de straat voor op. Een min of meer moedige daad verrichten, als een soort huiswerk. Iets wat hen uit hun comfort zone haalde. Een statement maken om de wereld een beetje beter te maken. Een speler kwam bijvoorbeeld in contact met een Zutphense dakloze. Bood koffie en een broodje aan en kwam zo met hem in gesprek. Voelde zich als het ware in."

Dertien jongeren, waaronder een drietal statushouders, gingen er voor. Samuel Nagtegaal uit Eefde is met zijn 14 jaar de jongste. Hij nam ook al deel aan de productie die WOEST OOST begin mei vorig jaar opvoerde.

"Irene vroeg mij toen om mee te doen. Ze is de moeder van een klasgenoot. Ze wist na een schoolvoorstelling op de Vrije School dat ik van acteren houd. Voor Courage moest ik opnieuw auditie doen. Ben blij dat ik weer werd aangenomen. Het is een leuke groep en een belangrijke voorstelling. Een productie die mensen wakker schudt om op te komen tegen wereldwijd onrecht en wanbeleid. Dat is hard nodig", meent Samuel die droomt van een toekomst als acteur. "Maar het is moeilijk om daarin door te breken. Als het niet lukt zoek ik iets anders in de creatieve hoek. Fotografie bijvoorbeeld. Of tekenen."

'Collega'
Anouk van Barneveld is 23 en daarmee de oudste van het stel. Ook zij is een bekende van artistiek leider Irene Kriek. "Ik ken haar van The Young Ones in Zwolle. Ja, daar woon ik. Pendelde voor de repetities iedere zaterdag en soms ook op zondag op en neer naar Zutphen. Het is een mooie ervaring om met zoveel jonge mensen iets neer te zetten dat persoonlijk en actueel is. Samen creëer je iets en er komen urgente thema's aan bod die het extra tof maken om hieraan deel te mogen nemen", aldus Anouk die in het dagelijks leven in haar woonplaats als dramadocent verbonden is aan een school voor voortgezet onderwijs.

"Eigenlijk ben ik een collega van Irene", lacht ze. "De neiging om aanwijzingen te geven kan ik niet altijd onderdrukken. Maar ik heb het idee dat dit wordt geaccepteerd. In elk geval is Courage een prachtige voorstelling die met toneel, muziek, zang en dans onder leiding van choreograaf Sassan Saghar Yaghmai heel veel vlakken raakt. Het zal het publiek zonder meer aanspreken en het gesprek over zaken die anders moeten openbreken. Die moed hebben wij als jongeren toch maar mooi!"

'Courage' door de Zutphense theatergroep WOEST OOST is woensdag 12, donderdag 13, vrijdag 14 (première), donderdag 20 en vrijdag 21 februari steeds vanaf 20.00 uur te zien in de Hanzehof. Ook op zaterdag 22 februari vindt een voorstelling plaats. Die begint om 16.00 uur. De productie is geschikt voor 12 jaar en ouder. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hanzehof.nl. Zie ook de website van WOEST OOST.


www.woestoost.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten