Jan Roelofs en Dederiek Daum. Foto: PR
Jan Roelofs en Dederiek Daum. Foto: PR (Foto: )

Verbinding zoeken met de andere sekse in jezelf

Zutphens echtpaar begeleidt traject om zelfkennis te vergroten

ZUTPHEN - 'Je eígen Man Vrouw Mysterie': dat zal wel over relaties gaan. "Nee hoor", zeggen Dederiek Daum en Jan Roelofs: "Het gaat vooral over de relatie met jezelf." Op dinsdagavond 18 februari verzorgt dit Zutphense echtpaar een informatiebijeenkomst over een door hen begeleid traject van zeven zondagen, waarin de deelnemers kunnen werken aan het vergroten van zelfkennis.

Het traject, dat zich uitstrekt van maart tot november heeft het M/V-thema als rode draad "omdat het zo enorm veel aanknopingspunten biedt maar ook omdat het zo prikkelend, boeiend, spannend en inspirerend is."
Dederiek begeleidt al jaren vrouwengroepen (Ontembare Vrouw) en signaleert in dat werk dat veel mensen worstelen met een disbalans: "Veel vrouwen zijn op zoek naar hun eigen kracht maar zijn daar vaak ook bang voor. Het is fantastisch om te zien hoe ze opbloeien als ze uit hun eigen bron durven en kunnen gaan putten."
Haar man Jan verzorgt al vele jaren mannenworkshops en ook hij signaleert een gebrek aan evenwicht: "Het wordt wel beter maar denken en willen staan in onze cultuur voor de man nog steeds voorop. Veel mannen zijn daardoor vervreemd van hun gevoel terwijl juist in dat gebied zoveel creativiteit, voldoening en zingeving te vinden is. In mannengroepen doet het me altijd weer goed om te zien hoe mannen elkaar kunnen steunen en stimuleren om dieper met het eigen gevoel contact te maken. En tegelijkertijd te merken dat andere mannen niet alleen 'concurrenten' en 'vijanden', maar ook broeders kunnen zijn."

Meerwaarde
Nu bundelen ze hun krachten, inzichten en ervaring in een traject voor individuele mannen en vrouwen. Dederiek ziet de meerwaarde in het beter leren kennen van je eigen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. "De deelnemer gaat ervaren hoe deze elkaar aanvullen en verrijken." Jan vult aan: "Door je te openen voor de andere pool in jezelf en niet te oordelen over het andere geslacht, zal er meer begrip ontstaan. Zowel voor jezelf als voor de ander."
En ja, de kans is groot dat daardoor je relatie verbetert, of dat de zoektocht naar de juiste partner meer vruchten gaat afwerpen. Maar dat is meer gevolg dan doel. Jan: "We zijn allemaal aan het leren dat we een ander niet verantwoordelijk moeten maken voor ons eigen geluk." Dederiek: "We zijn allemaal wezens met mannelijke en vrouwelijke aspecten, ieder met z'n eigen verhouding. Als je die twee kanten van jezelf beter met elkaar in evenwicht krijgt, zul je ervaren dat je je een completer mens gaat voelen. En een completer mens is vitaler, creatiever, evenwichtiger en ervaart meer levensvreugde, leeft gezonder, gelukkiger, en volgens mij ook langer."
Jan: "Eeuwenlang hebben we de taken verdeeld. Deed de man het denken en de vrouw het voelen. De eenzijdigheid die daar het gevolg van is begint ons nu wereldwijd op te breken. Hoog tijd om behalve man of vrouw vooral meer mens te worden."

Zoektocht
Jan en Dederiek nodigen belangstellenden uit voor deze fascinerende, opwindende en vruchtbare zoektocht. Op 8 maart 2020 starten ze de ontdekkingsreis voor mannen en vrouwen, waarin ze werken aan de hand van een mythologisch verhaal. De beelden in het verhaal helpen om dieper in het man/vrouw-thema af te dalen. Daarbij gebruiken ze verschillende werkvormen zoals: storytelling, beweging, stemwerk, creativiteit, meditatie en visualisatie, uitwisseling en ook huiswerkopdrachten. Locatie is de prachtige nieuwe groepsruimte van landgoed Midgaard in Almen, waar ook de gevarieerde natuur onderdeel van het programma is.
Belangstellenden komen meer aan de week tijdens de gratis informatie-avond in Zutphen, op dinsdagavond 18 februari. Aanmelding door een e-mail aan jan.roelofs@euronet,nl of ddaum@euronet.nl. Meer info op onderstaande websites.

www.janroelofs.nl
www.dederiekdaum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden