Het Koninklijk Zutphens Mannenkoor. Foto: PR
Het Koninklijk Zutphens Mannenkoor. Foto: PR (Foto: )

Koninklijk Zutphens Mannenkoor een van Nederlands oudste koren

ZUTPHEN - A Capellagroep Sixtessens stelt deze week opnieuw een van de drie gastkoren voor, die meewerken aan het 4KorenPromsconcert op zondag 23 februari in de Zutphense Hanzehof. Aanleiding voor het concert is het tweede bestaanslustrum dat Sixtessens dit jaar viert. Het is nu de beurt aan het Koninklijk Zutphens Mannenkoor. Eerder werden al de andere bevriende koren, De IJsselzangers en het Warnsvelds Mannenkoor uitgelicht. Volgende week stelt Sixtessens zichzelf voor.

Het Koninklijk Zutphens Mannenkoor is een van de van de oudste koren van Nederland. Het is opgericht in 1896 en kent dus een lange traditie en een rijke historie. De leden komen wekelijks met heel veel plezier samen om te zingen. Daarnaast kenmerkt het koor zich door een warme sfeer en een open communicatie. Het repertoire omvat originele mannenkoor-literatuur en muziek uit alle perioden van Middeleeuwen tot hedendaags. Daarnaast wordt zowel religieuze als wereldse muziek gezongen in diverse talen waaronder Duits, Engels, Italiaans, Latijn en Russisch.
Het koor is TTBB en dat betekent vierstemmig: Tenoren 1, Tenoren 2, Baritons en Bassen. De vier stemgroepen zijn evenwichtig bezet. Dat zorgt voor een mooie uitgebalanceerde koorklank, die door het Koninklijk Zutphens Mannenkoor altijd a capella, zonder begeleiding, wordt voortgebracht.

Dirigent
Mariette Effing is sinds 2019 dirigent van het KZM. Zij studeerde koordirectie (master) aan het ArtEZ conservatorium te Enschede en heeft een ruime ervaring in de mannenkoorwereld. Ook is ze artistiek leider van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en zet ze zich via de stichting Boys, keep on singing! in om meer jongens en mannen aan het zingen te krijgen én te houden. Daarnaast is ze redacteur van ZINGmagazine en geeft ze kortlopende cursussen en workshops.
Het koor laat regelmatig van zich horen met aantrekkelijke concerten, zoals het 4KorenPromsConcert op 23 februari. Ook van de jaarlijkse 4 mei-viering maakt het Zutphense koor al sinds jaar en dag deel uit. Daarnaast wordt op tweejaarlijkse concertreizen regelmatig de landsgrens gepasseerd. Maar ook naast de zang is het koor actief. De andere activiteiten bieden de leden een platform voor sociale contacten en gezelligheid. Zowel met elkaar als met de partners erbij. Van uitstapjes naar steden, een herfstwandeling, een etentje tot een boottochtje in eigen stad.

Scholing
Uiteraard zijn koorscholing en stemvorming een integraal onderdeel van de reguliere repetities. Onder deskundige leiding van de dirigent wordt er intensief geoefend, waarbij de leden veel leren over ademtechniek, stemgebruik en notenschrift. KZM maakt gebruik van muziekbestanden, waarmee de zangers ook thuis de noten van de stukken beter kunnen leren, door te luisteren en mee te zingen.
Het koor nodigt belangstellenden uit vrijblijvend een aantal weken mee te zingen. Dit om te ervaren hoe het is om in een mannenkoor te zingen en om samen plezier te beleven aan de muziek. Koorervaring is niet nodig en in elke stemgroep is nog plaats. Na verloop van tijd vindt er een stemtest plaats om te bepalen of de nieuweling bij de juiste stemgroep zit om een basiskwaliteit te handhaven De repetities zijn op dinsdagavond van 20 tot 22.15 uur in 'Het Bornhof' in Zutphen (Hobbemakade 246).
Inlichtingen bij secretaris Wim te Brinke, e-mail: wimtebrinke@hotmail.com
Kaarten voor het 4KorenPromsConcert zijn te koop aan de kassa van de Hanzehof of de website van de schouwburg, bij Walle Tempelman in Zutphen (Korte Hofstraat 10) en The Readshop Express in Warnsveld (Dreiumme 55).

www.hanzehof.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden