Herdenkingssteen bij dag en nacht. Foto: Studio Roosengaarde
Herdenkingssteen bij dag en nacht. Foto: Studio Roosengaarde

Opening lichtmonument Levenslicht in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Het lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde is vanaf woensdag 22 januari te zien in de Zutphense Walburgiskerk. Gedurende twaalf dagen omlijsten Zutphense dichters en musici het herdenkingsmonument met live muziek, zang en poëzie.

Door Alize Hillebrink

Licht. Donker. Licht. Donker. Als een pulserend hart lichten de stenen van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde in De Zutphense Walburgiskerk op en doven weer uit. De vijfhonderd stenen 'ademen' en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers van de holocaust in leven moet blijven. Op 27 januari aanstaande is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, werd bevrijd en ter ere van deze gebeurtenis ontwikkelde de kunstenaar lichtgevende stenen.

104.000 stenen
Het monument telt in totaal 104.000 stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Donderdag 16 januari werd het geopend in Rotterdam. Hierna werden de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten, waar Joden, Roma en Sinti woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. De bedoeling van het lichtmonument is om het bewustzijn te vergroten dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, onze plaatsgenoten of buren waren. Een woordvoerder van de gemeente Zutphen vertelt dat er ongeveer 392 Zutphense joden zijn omgekomen. "Van Sinti/Roma zijn vijf personen bekend die omkwamen."

Stilstaan
Burgemeester Annemieke Vermeulen opent woensdagavond 22 januari om 19.30 uur het monument in de Walburgiskerk. "Dit is bij uitstek het moment om ons te realiseren dat die vrijheid helaas niet vanzelfsprekend is," zegt Vermeulen. "Ook vandaag zijn er veel mensen die in onvrijheid moeten leven. Ik roep iedereen op om daar de komende week bij het indrukwekkende monument van Daan Roosegaarde, even bij stil te staan."De joodse Zutphenaar Frits Gies overleefde als kind de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken. Woensdagavond vertelt Gies over de oorlogstijd in Zutphen en draagt voor uit eigen werk. Ook is er een optreden van sopraan Johannette Zomer, blokfluitist Annelies Schraa en Michiel Niessen op luit/gitaar.

Rondom het monument Levenslicht is een speciaal programma samengesteld

Programma
Het programma loopt van 22 januari t/m 2 februari (met uitzondering van 26 januari) en begint iedere dag om 19.30 uur en bestaat uit poëzie, afgewisseld met muziek. Ook zijn er bijdragen van de beide stadsdichters en de dichters Sabine Kars en Mas Papo.

22 januari: Opening door burgemeester Annemieke Vermeulen in de Credokapel. Frits Gies vertelt over de oorlogstijd in Zutphen en draagt voor uit eigen werk. Optreden van sopraan Johannette Zomer, blokfluitist Annelies Schraa en Michiel Niessen op luit/gitaar.
23 januari: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
24 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
25 januari: Klezmerduo Frejeche Frainde
27 januari: Jeroen den Herder (cello)
28 januari: Klezmerkwartet Dimechaje
29 januari: Cellokwartet met Jeroen den Herder (onder voorbehoud)
30 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
31 januari: Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)
1 februari: Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)
2 februari: Op deze dag (Maria Lichtmis) is het monument voor het laatst in Zutphen en is het licht gedoofd. Om 19.30 uur worden gedichten voorgelezen en worden de kaarsen van de kaarsenkroon aangestoken. Muzikant Wolfram Reisiger speelt daarbij passende muziek.

Op de genoemde dagen is de kerk, naast de reguliere openingstijden, geopend van 17.00 tot 21.00 uur. Het monument is opgesteld in het torenportaal van de Walburgiskerk. Bij grote belangstelling in een zijbeuk van de kerk.

Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht. Foto: Studio Roosengaarde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant