Columns

Tolerante Warnsvelders

Tolerante Warnsvelders

Om eerlijk te zijn, tot vorige week dinsdag had ik nog nooit van Ziggy gehoord. Daarom een snelle introductie: Ziggy is zanger van de categorie 'aanstormend talent'. En Ziggy doet mee aan het tv-programma The Voice of Holland. In de Stentor heeft hij zijn ongenoegen geuit over de intolerantie in onze Hanzestad. En dat komt allemaal door zijn biseksualiteit. Tja, en dan sta je als Zutphen toch mooi te kijk. Dat dit nou uitgerekend de stad, die zich een paar jaar geleden nog druk maakte over een regenboogzebrapad, moet overkomen. Uitermate vervelend.

Als ik het verhaal lees zit ook mevrouw Bombeld aan de keukentafel. Ik kijk haar aan en zeg: 'wat zijn de inwoners van Warnsveld en wij als ondernemers dan toch keurige tolerante mensen.' Ze kijkt mij vragend aan en ik som op. In onze boekhandel heeft in 20 jaar tijd een zeer gemêleerd gezelschap gewerkt. We begonnen met een donker jongetje, woonachtig in Warnsveld en geadopteerd uit Sri Lanka. En toen kwam Hans, een oudere medewerker, homo. Een gouden vent. En toen kwam een jonge dame met een oudere vriendin. Tjonge, jonge wat hebben we gelachen en tenslotte kwam er een asielzoeker, een keurig meisje uit Syrië. Tegelijkertijd werkten er bij ons medewerkers met een gezin. In onze ogen waren het allemaal fantastische personen waarop je kon rekenen. En in al die jaren heeft nog nooit iemand van onze klanten zich op een of andere manier negatief uitgelaten over de geaardheid van de medewerkers. Dat Zutphen nu wordt weggezet als intolerante gemeente verbaast mij. Veel van onze klanten kwamen uit Zutphen, wij hebben nooit iets gemerkt van intolerant gedrag. Wie zijn die personen die discrimineren?

Maar om heel eerlijk te zijn, ik ben in de winkel ook wel eens beschuldigd van discriminatie. In juni komt een getint meisje de winkel binnen en vraagt om vakantiewerk. Een baantje in de zomervakantie lijkt haar wel wat. Maar ik ben minder enthousiast, we hebben geen plek. En direct veranderde de sfeer. 'Dat is discriminatie, u wilt mij niet omdat ik donker ben.' Oei, dat was nog niet bij mij opgekomen. Het is eind juni, over drie weken begint de zomervakantie, het rooster voor de zomer is allang ingevuld. Het verwijt van discriminatie heb ik dan ook maar verontwaardigd afgedaan als onzin.
Als ik 's avonds naar huis loop denk ik nog even over het voorval na. Stel dat ik haar wel had aangenomen en vervolgens vraag de wc schoon te maken. Dan is de kans groot dat er geweldige problemen zouden ontstaan. 'Ik moet de wc zeker schoonmaken omdat ik donker ben?' Vanaf toen werd ik voorzichtiger, voor je het weet sta je negatief in de krant, net als Zutphen nu.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden