Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht. Foto: Studio Roosengaarde
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht. Foto: Studio Roosengaarde Foto: Marco De Swart

Monument Levenslicht omlijst met muziek en poëzie

Algemeen

ZUTPHEN - Het lichtmonument Levenslicht van Daniël Roosengaarde is vanaf volgende week te zien in de Zutphense Walburgiskerk. Gedurende twaalf dagen is er live muziek, zang en poëzie uitgevoerd door Zutphense dichters en musici.

Door Alize Hillebrink

De bekende lichtkunstenaar Daan Roosegaarde maakte het monument van 104 duizend fluorescerende herdenkingsstenen ter herdenking van de Holocaust. Op donderdag 16 januari wordt het lichtmonument geopend in Rotterdam, waarna de stenen worden verspreid over heel Nederland.

Ademende stenen
Zutphen krijgt zo'n vijfhonderd stenen die oplichten in het donker. De stenen 'ademen' in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Burgemeester Annemieke Vermeulen opent op woensdagavond 22 januari om 19.30 uur het Lichtmonument in de Walburgiskerk. Zutphenaar Frits Gies vertelt over de oorlogstijd in Zutphen en draagt voor uit eigen werk. Ook is er een optreden van sopraan Johannette Zomer, blokfluitist Annelies Schraa en Michiel Niessen op luit/gitaar.

Programma
Het monument is te bezichtigen in het torenportaal van de Walburgiskerk. Bij grote belangstelling in een zijbeuk van de kerk. Het programma loopt van 22 januari t/m 2 februari (met uitzondering van 26 januari) en begint iedere dag om 19.30 uur en bestaat uit poëzie, afgewisseld met muziek (of andersom). Elke avond zijn er bijdragen van de beide stadsdichters en de dichters Sabine Kars en Mas Papo.

22 januari:         Opening door burgemeester Annemieke Vermeulen in de Credokapel. Frits Gies vertelt over de oorlogstijd in Zutphen en draagt voor uit eigen  werk. Optreden van sopraan Johannette Zomer, blokfluittist Annelies Schraa en Michiel Niessen op luit/gitaar.

23 januari:         Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)

24 januari:         Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)

25 januari:         Klezmerduo Frejeche Frainde

27 januari:         Jeroen den Herder (cello)

28 januari:         Klezmerkwartet Dimechaje

29 januari:         Cellokwartet met Jeroen den Herder (onder voorbehoud)

30 januari:         Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)

31 januari:         Tis Marang (contrabas) en Rolinha Kross (sefardische zang)

1 februari:         Frank Ong Alok (gitaar) en Fleur Tolman (zang)

2 februari:         Maria Lichtmis. Op deze laatste dag dat het monument in Zutphen is en het licht van het monument dooft, worden aan het eind van het programma de kaarsen in de kaarsenkroon aangestoken.

Op de genoemde dagen is de kerk, naast de reguliere openingstijden, geopend van 17.00 tot 21.00 uur

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: Levenslicht

Herdenkingssteen bij dag en nacht. Foto: Studio Roosengaarde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant