Martijn Ebbinge van De Klusbakfiets streeft met specialisatie naar meer kluskwaliteit. Foto: Eric Klop
Martijn Ebbinge van De Klusbakfiets streeft met specialisatie naar meer kluskwaliteit. Foto: Eric Klop (Foto: )

Klussen met een oog voor mens en wereld

De Klusbakfiets breidt uit met specialisaties

Door Eric Klop

WARNSVELD - Nadat zo'n anderhalf jaar geleden De Klusbakfiets voor het eerst de straat op ging, bleek het initiatief al snel een succesformule. "Dat zit ´m vooral in de bijzondere mensen die bij ons werken en de relatief lage tarieven", verklaart oprichter Martijn Ebbinge uit Warnsveld. De duurzame klusbakfietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Zutphen en inmiddels ook Deventer. Tijd om de vleugels verder uit te slaan. Aan de hand van nóg meer kwaliteit binnen de diverse segmenten, te bewerkstelligen via specialisatie.

Naast De Klusbakfiets, in te schakelen voor werkzaamheden die uiteenlopen van bijvoorbeeld het timmeren van een zolderkamer tot het ophangen van een schilderij, zijn er nu ook De Tuinierbakfiets, De Schilderbakfiets en De Isolatiebakfiets. "Onze medewerkers werden geacht alles te kunnen", licht Ebbinge de uitbreiding toe. "Maar de een is nu eenmaal beter in timmeren en de ander in tuinieren of wandjes witten. Specialisatie luidt dan het credo. Dat gebeurt in de breedte, met meer kwaliteit tot gevolg. Via de specifiek benoemde Bakfietsen willen we dat duidelijk uitdragen."

Exclusief voor het bedrijf zijn nu vijftien medewerkers actief die, met een vast verzamelpunt in Zutphen of Deventer als uitvalsbasis, op een elektrisch ondersteunde of met spierkracht voortgedreven bakfiets bij de mensen thuis komen om een klus te klaren. Als het aan initiatiefnemer Ebbinge ligt is dit aantal eind dit jaar minimaal verdubbeld. Hij is van plan de nieuwe aanwas grotendeels te werven uit zowel statushouders als autochtonen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Binnen de uitgesplitste segmenten krijgen zij dan een opleiding door medewerkers die al over de nodige ervaring beschikken. Overigens zijn dat veelal mensen die van oorsprong in een andere beroepsgroep hun geld verdienden, maar gemotiveerd hun werkzame leven over een andere boeg wilden gooien. Zo werken onder meer een oud-docent en een voormalige verzekeringsadviseur voor ons. Zij hebben behalve twee rechterhanden een bepaald sociaal intellect dat naar de klant toe een andere sociale cohesie teweeg brengt. Ook dit onderscheid maakt ons bedrijf uniek."

Naast de duurzame en gemoedelijk ogende bakfietsen wil de 54-jarige Warnsvelder dus ook met het personeelsbeleid maar aangeven hoe hij in het leven staat. Als telg uit een Twents aannemersgeslacht ("De textielbaronnen waren de opdrachtgevers") hecht hij aan een eerlijk product met maatschappelijke betrokkenheid. "Dat is voor De Klusbakfiets en de spin-offs het uitgangspunt. Daarbij is geld ondergeschikt aan het duurzaam kunnen bedienen van zoveel mogelijk mensen. We sturen vooral op onze cultuur. Wie willen we zijn? Hoe kijken we naar de wereld? En wat kunnen we daaraan bijdragen? Het is een gevoel dat bij alle medewerkers leeft", aldus Ebbinge. Zijn ondernemersbloed verloochent hij echter geenszins. Groei is de ambitie om zoveel mogelijk steden en mensen te kunnen bedienen. Zodat De Klusbakfiets nu nieuwe, gespecialiseerde entiteiten heeft.

Toe aan een nieuwe achtertuin? De energierekening omlaag en een beter milieu door isolatie? Kozijnen en deurposten die wel een nieuw verfje kunnen gebruiken? De dakkapel, keuken, badkamer of schuur die vervangen moet worden? Een slaapkamerkastje dat van de muur dreigt te vallen? Geen klus is te min of gaat zelden te ver voor de ter zake deskundige bakfietsers die in Zutphen, Deventer en, zo luidt het streven, uiteindelijk ook elders in het land klanten die minder goed overweg kunnen met spade, kwast of hamer uit de brand helpen. "Maar waarbij de mens zowel in vraag als aanbod centraal blijft staan", benadrukt Martijn Ebbinge.


deklusbakfiets.nl

detuinierbakfiets.nl

deschilderbakfiets.nl

deisolatiebakfiets.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden