Burgemeester Annemieke Vermeulen (m.) nodigde na haar toespraak ‘zingende Ziggy’ uit op het podium. Foto: Henk Derksen
Burgemeester Annemieke Vermeulen (m.) nodigde na haar toespraak ‘zingende Ziggy’ uit op het podium. Foto: Henk Derksen

Burgemeester Vermeulen in nieuwjaarstoespraak: 'Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn'

ZUTPHEN - Burgemeester Annemieke Vermeulen pleit in haar nieuwjaarstoespraak voor meer tolerantie en inclusiviteit. Ze wil van Zutphen een regenbooggemeente maken. "En dan heb ik het niet over een zebrapad maar over onze cultuur."

Door Alize Hillebrink

Burgemeester Vermeulen hield haar toespraak maandagavond 6 januari in de Burgerzaal van het stadhuis. De afgelopen twee jaar koos de gemeente voor de Buitensociëteit als feestlocatie. Dit jaar moest het eenvoudiger: back to basic bij duurzaamheidscentrum de Kaardebol. Dat er veel negatieve reacties kwamen op het kostenplaatje vond het college jammer, "maar ook begrijpelijk," zegt Vermeulen. "Daarom hebben we geluisterd naar wat er leeft, en dus staan we hier in onze eigen Burgerzaal met een eenvoudige borrel met bitterbal."

Op de invulling van het nieuwjaarsfeest van de gemeente kwamen volgens de burgemeester niet alleen negatieve reacties, maar ook ideeën voor een andere invulling. "Mooi om te zien dat mensen met ons mee willen denken", zegt Vermeulen. "Ik pak de handschoen graag op om deze ontmoeting volgend jaar in deze gedachte te organiseren, samen met u."

De burgemeester nam vervolgens de toehoorders mee in haar betoog naar de persoonlijke ontmoetingen die ze het afgelopen jaar had met Zutphense inwoners. Vooral haar ontmoeting met de nu niet meer in Zutphen wonende, maar zich wel in het publiek bevindende, 'zingende Ziggy' die regelmatig zijn longen uit zijn lijf zong op het winkelplein van de Schupstoel. Met zijn optreden bij The Voice of Holland werd hij een bekende Nederlander. "Toch voelde Ziggy zich bij ons niet voldoende ondersteund om te kunnen zeggen dat hij zich hier heeft thuisgevoeld", zegt Vermeulen. "Dat raakt mij en daar wil ik iets aan doen."

Ook de gesprekken met leden van de werkgroep LHBTI+ in Zutphen en twee Russische jongens die in Zutphen niet hand in hand durven te lopen troffen de burgemeester. "Ik vind dit onbestaanbaar, zeker als liberaal denkend mens", zegt ze. "Ik wil samen met u van Zutphen een echte regenbooggemeente maken. En dan heb ik het niet over een zebrapad maar over onze cultuur. Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn. Ik wil nooit meer dat Zutphen in het nieuws komt als intolerante stad."

Inclusie
Iedereen mag zijn plek innemen in Zutphen en iedereen moet de kans krijgen iets te betekenen voor de samenleving, volgens Vermeulen. "Wat zou het mooi zijn dat Zutphen in het nieuws komt als stad waar er voor iedereen ruimte is om een plek te vinden", zegt ze. "Dat maakt diversiteit en inclusie voor mij dé thema's van 2020."

Het college gaat het komende jaar actief aan de slag met 'inclusief Zutphen' en gaat in gesprek met onze horeca, sportclubs en het onderwijs. "Er worden nog zoveel mensen niet gezien. Zij staan buiten de kring. Ik zie het als een uitdaging om inwoners met elkaar te verbinden. Ik zie het als mijn missie om in 2020 overal kringen, cirkels te maken. Hoe groter we de kring maken, hoe minder ruimte er is voor agressie, populisme, voor agressiviteit en uitsluiting."

Paradijsvogels
De burgemeester roept de inwoners op om mensen in hun kring uit te nodigen. "Verschillen zijn juist de moeite waard. Zutphen kent zoveel paradijsvogels; die kleuren onze stad. Verschillen moeten we niet langer als een probleem zien, maar benutten als onbegrensde mogelijkheden. We kunnen de gemeente alleen verder ontwikkelen door iedereen een stem te geven, te luisteren, en door iedereen uit te nodigen mee te doen."

Vermeulen besloot haar toespraak met de boodschap zich ervoor in te zullen zetten dat iedereen in Zutphen de ruimte krijgt zichzelf te zijn en zijn talenten kan ontplooien, "los van je kleur, los van je geloof, je geaardheid, je handicap, je leeftijd."

Hierna voegde ze de daad bij het woord en nodigde Ziggy op het podium uit een lied te zingen. Hij koos voor Losing my Religion van REM.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten