Scène uit de film Il traditore. Foto: PR
Scène uit de film Il traditore. Foto: PR (Foto: Luxor Zutphen)

Italiaanse bioscoophit over maffiaproces in Luxor

ZUTPHEN - Misdaaddrama Il traditore (De verrader) is op dit moment een grote bioscoophit in Italië. De film schetst een intrigerend portret van maffiabaas en spijtoptant Tommaso Buscetta, die in de jaren ’80 als eerste maffioso de omertà (zwijgplicht) van de Cosa Nostra doorbrak. Op donderdag 16 januari beleeft de film in het Luxor Theater zijn landelijke première.

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Begin jaren '80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken. Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen.
Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival. In Nederland is Bellochio weliswaar minder bekend dan landgenoten Pasolini of Bertolucci, maar sinds de jaren ’60 is hij een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. In zijn films, waaronder het spraakmakende I pugni in tasca (1965), gaat hij de strijd aan met de bourgeoisie, de kerk en het leger. En nu in Il traditore dus ook met de maffia.
De voorstelling op 16 januari begint om 15.00 uur. Ook te zien op zaterdag 18 om 21.00 uur, zondag 19 om 19.30 uur, donderdag 23 om 19.30 uur, zaterdag 25 om 21.00 uur en zondag 26 januari om 19.30 uur. Kaartjes aan de kassa of via de website.

www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten