Ronnie Gardiner en Annemarie Kamstra. Foto: PR
Ronnie Gardiner en Annemarie Kamstra. Foto: PR

Conditietraining voor het brein

Algemeen

Open introductielessen over RGM-methode in Zutphen

ZUTPHEN - Het is van levensbelang om de hersenen in een goede conditie te brengen én te houden. Er zijn tal van oorzaken waardoor ze achteruit kunnen gaan, maar een antwoord hierop is mogelijk te vinden in de Ronnie Gardiner Methode (RGM). Annemarie Kamstra-Cronjé geeft daar op zaterdag 25 januari gratis introductielessen over bij De Uitwijk in Zutphen (Brink 116).

De Amerikaan Ronnie Gardiner was jazzdrummer. Na een depressie, nu dertig jaar geleden, merkte hij dat hij door drummen zijn stemming kon verbeteren. Dat bracht hem ertoe na te denken over de effecten van drummen en ritme op de hersenen. Hij schreef er een boek over en werkte een oefenmethode (RGM) uit die nu al tientallen jaren wordt gebruikt.
Annemarie Kamstra-Cronjé was na een carrière onder meer als zorgcoördinator van de vrije school in Zutphen en tien jaar lang (na haar pensioen) als dyslexiebegeleider, toe aan een nieuwe uitdaging. Zij wilde haar kennis inzetten bij activiteiten waar iedereen baat bij kan hebben. De RGM-methode was voor haar hét antwoord. Uit eigen ervaring kan zij nu de positieve effecten van de RGM-methode beschrijven en met anderen delen.
RGM wordt, zittend of staand, beoefend aan de hand van muziek. Bewegingen van de ledematen worden voorgesteld door symbolen met namen. Deelnemers leren geleidelijk om op de maat van de muziek bewegingspatronen uit te voeren. De oefeningen worden als inspannend maar vooral ook als leuk ervaren. Na een cursus RGM hoor je reacties als: ‘ik kan me weer beter concentreren’, ik krijg weer nieuwe energie’, ‘mijn geheugen wordt er beter van’, ‘ik slaap beter als ik RGM heb gedaan’ en ‘het is zo gezellig om met elkaar te doen, er wordt veel gelachen’ “. De methode is geschikt voor iedereen die zijn/haar hersenen actief en gezond wil houden of verbeteren.

Redenen
Deelnemers komen om verschillende redenen naar RGM-lessen. Er zijn senioren die willen voorkomen dat hun hersenen achteruitgaan, mensen die na een ziekenhuisopname of een chemokuur merken dat hun hersenen trager zijn geworden en mensen die na een stressvolle periode merken dat hun geheugen en energieniveau minder is. Daarnaast zijn er speciale groepen voor mensen met een neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld Parkinson, MS, beginnende dementie of na een beroerte.
Veel mensen weten dat het voor hun gezondheid van belang is om te bewegen, maar minder mensen realiseren zich dat het minstens zo belangrijk is om ook de hersenen in goede conditie te houden. Bij RGM worden vele hersengebieden tegelijk op een speelse manier geactiveerd, waardoor zij in een betere conditie komen en op diverse gebieden beter gaan samenwerken. Er wordt geoefend met muziek die de cursusgroep aanspreekt en waarbij ritme van belang is. In het begin wordt muziek met een rustig tempo gebruikt, maar als de oefeningen beter gaan, wordt het tempo geleidelijk opgevoerd. De hersenen moeten dan sneller schakelen en ook dat is belangrijk om de hersenen in goede conditie te brengen.

Concentratie
De oefeningen vragen om concentratie. Aanvankelijk is het nodig dat de stappen van de oefeningen, op het projectiescherm, door de cursusleider aangewezen worden. Na verloop van tijd echter merken de deelnemers dat ze er gemakkelijker met hun aandacht bij kunnen blijven en is aanwijzen door de cursusleider niet meer nodig. Met deze methode kan eindeloos gevarieerd worden om de hersenen iedere keer weer op een andere manier uit te dagen. Juiste uitdaging is nodig om de hersenen goed actief te houden. "Eigenlijk is het met je hersenen net als bij spieren", legt een RGM-practitioner uit. "Als je je spieren steeds op dezelfde manier traint, verbetert er niet veel, maar als je je training steeds uitdagender maakt, dan krijg je sterkere spieren." RGM zorgt voor uitdaging en dus ook voor betere hersenfuncties.
In Zweden (sinds 1993), in veel andere Europese landen en nu ook in Nieuw-Zeeland, heeft men ervaring met RGM. In Nederland werd de oefenmethode in 2012 geïntroduceerd door Mariken Jaspers en André de Jong. Naast groepslessen wordt RGM ook aan individuen gegeven die speciale aandacht nodig hebben.

Uitleg
Tijdens de open lessen bij De Uitwijk wordt de methode uitgelegd en men kan enkele oefeningen meedoen om RGM te ervaren. De lessen van Annemarie Kamstra-Cronjé zijn gratis bij te wonen. Er zijn er twee: van 12 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 16 uur. Meer informatie over RGM is te vinden op de website. Info of contact over de lessen bij de tweede website, via e-mail annemarie@kamstracronje.nl of via tel. 0575-524690 of 06-28107908.

www.rgm-nederland.nl
www.kamstracronje.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant