De voormalige meisjesvakschool aan het Vispoortplein Foto: Henk Derksen
De voormalige meisjesvakschool aan het Vispoortplein Foto: Henk Derksen

Ook Stichting De Oude HBS verzoekt om monumentenstatus voor oude meisjesvakschool Vispoortplein

Algemeen

ZUTPHEN - Stichting de Oude HBS laat onderzoek doen naar de cultuurhistorische waarde van de voormalige meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Evenals het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut doet de Oude HBS een verzoek tot plaatsing van het pand op de gemeentelijke monumentenlijst.

Door Alize Hillebrink

De aanleiding voor het onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van het pand is dat het Zutphens college eventuele sloop van het voormalige schoolgebouw uit 1921 toestaat. De onlangs vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden geven ruimte tot sloop van het pand mits de door de ontwikkelaar aangestelde architect dit goed onderbouwt.
Ook doet de Stichting De Oude HBS een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) en verzoekt de gemeente om informatie en documenten te verschaffen betreffende de locatie en de afspraken danwel verplichtingen die de gemeente is aangegaan met vastgoedondernemer Goudkuil.
Het schoolgebouw aan het Vispoortplein 16 is ontworpen door architect J.H.W. Leliman en werd gebouwd in 1920. De architectuur heeft kenmerken van H.P. Berlage en de Haagse School. De huidige eigenaar van het pand wil appartementen en parkeergelegenheid realiseren op het terrein. Het is niet uitgesloten dat het pand wordt gesloopt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant