Geen monumentenstatus voor meisjesvakschool Vispoortplein

Algemeen

Geen monumentenstatus voor meisjesvakschool Vispoortplein

ZUTPHEN - De Stichting het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben het Zupthens college van B&W gevraagd de vroegere meisjesvakschool aan het Vispoortplein aan te wijzen als gemeentelijk monument. Recent stelde het college stedenbouwkundige randvoorwaarden vast voor deze locatie, een kader waarin ook sloop mogelijk is.

Door Alize Hillebrink

Het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut deden in 2017 al een verzoek tot aanwijzing bij het college, maar kregen hierop naar eigen zeggen geen reactie. Het college zegt dat zij de aanvraag in 2018 schriftelijk heeft beantwoord.

In hun tweede brief van 7 december, schrijven de monumentenorganisaties: "Het pand is een voor Zutphen belangrijk schoolgebouw uit het interbellum met evidente architectuurhistorische waarde. Het gebouw is van belang vanwege haar beeldbepalende ligging nabij de historische binnenstad en het redelijk gaaf bewaarde karakter van de architectuur. Cultuurhistorisch illustreert het schoolgebouw de opkomst van het onderwijs voor meisjes in de twintigste eeuw."

Het schoolgebouw aan het Vispoortplein 16 uit 1920 is ontworpen door J.H.W. Leliman met kenmerken van H.P. Berlage en de Haagse School. De monumentale opzet van het gebouw in combinatie met een sobere detaillering en het fraaie metselwerk van de gevels, vinden de landelijke monumentenorganisaties van dien aard dat deze de monumentenstatus verdient.

In een reactie zegt het college dat er over de locatie veel is overlegd en gesproken. "In het vorige college is zelfs een poging gedaan tot aankoop van het pand door de gemeente. Doordat de kosten te hoog waren, is die aankoop niet doorgegaan."

Het college onderschrijft de cultuurhistorische waarde van het pand en vindt dat dit voldoende is onderbouwd in de recentelijk vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden. "Het ontwerp moet voldoen aan een aantal eisen, deze zijn meegegeven aan de architect," aldus het college. "Het besluit om het niet te benoemen tot gemeentelijke monument ligt in het feit dat er meer belangen spelen dan puur de cultuurhistorische waarde van de locatie." Volgens het college is de ontwikkelaar nu aan zet om een nieuw ontwerp en passende architectuur neer te leggen. "Hij is bekend met de gevoeligheid van de locatie."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant