Het orgel is niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt. Foto: PR
Het orgel is niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt. Foto: PR

Dromen als Messiaen: een audiovisuele performance op orgel

ZUTPHEN - Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In 'Dromen als Messiaen' duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). De concertreeks is in de winter van 2019 en 2020 in meerdere kerken in Nederland te ervaren. De première vindt plaats op woensdag 11 december in de Eusebiuskerk in Arnhem. Daarna is de audiovisuele orgelperformance te bewonderen in onder andere Zutphen, Amsterdam, Leeuwarden, Dordrecht en Goes.

In Zutphen is dit bijzondere concert te beleven in de Walburgiskerk op vrijdag 13 december om 20.00 uur. Johan Luijmes neemt dan plaats achter het Baderorgel. Hij is, samen met audiovisueel componist Marcel Wierckx bedenker van dit concept. Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen in het land.

Klank in kleur
Voor Olivier Messiaen waren klank en kleur onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 'Dromen als Messiaen' wordt zijn stuk 'La Nativité du Seigneur', gebaseerd op het kerstverhaal, uitgevoerd als een dynamische orgelperformance waarin klank en kleur samenkomen. Tijdens het orgelconcert projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze visuals zijn geïnspireerd op pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890–1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van het stuk in 1936. De beelden in 'Dromen als Messiaen' zijn integraal verbonden aan de specifieke klankkleur dat bij elk orgel verschillend is en elk orgel wordt bespeeld door de 'eigen' huisorganist, waardoor iedere uitvoering uniek is.

Een ervaring in het huis van de organist
Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Deze bijna-meditatieve ervaring, waarbij orgelmuziek en visuals op bijzondere wijze op je afkomen, vindt plaats in het huis van de organist: de kerk. Een bouwwerk dat iedereen op een andere manier bekijkt en beleeft. Het is al eeuwen een plek van samenkomst en verbinding, vooral rond de kersttijd. Tijdens 'Dromen als Messiaen' stap je de kerk in en beleef je de muziek en de locatie op een nieuwe manier zonder prikkels van buitenaf. Misschien wel zoals Messiaen dat ooit zelf zag.

dromenalsmessiaen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden