Niek Pas. Foto: Gillissen hoffotograaf UvA
Niek Pas. Foto: Gillissen hoffotograaf UvA (Foto: )

Lezing over het Franse voetbal

WARNSVELD - Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 19 december om 20.00 uur Niek Pas te gast met zijn Nederlandstalige lezing Frans voetbal, de sociaal-culturele betekenis van een volkssport in Het Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. Niek Pas vertelt deze avond over de opeenvolgende immigratiepatronen in het Franse voetbal en de sociaal-culturele betekenissen ervan voor de Franse samenleving.

Op 15 juli 2018 kroonde de Franse voetbalploeg 'Les Bleus' zich tot wereldkampioen. In Moskou werd Kroatië met 4-2 verslagen. Dat was precies 20 jaar na de eerste WK-titel. Net zoals in 1998 was het kampioensteam een afspiegeling van het eigentijdse Frankrijk. Destijds was de Franse Algerijn Zinédine Zidane een van de sterren, in 2018 was dat onder meer de jonge Kylian Mbappé met zowel Kameroense als Algerijnse wortels. Twee kampioenschappen, maar ook twee geheel andere contexten en interpretaties.
Terwijl in 1998 de mythe van het veelkleurige team 'Black Blanc Beur' domineerde, kwam daar in 2018 een ander verhaal voor in de plaats, rondom het begrip 'Fraternité'. Een van de populaire slogans luidde: 'Liberté Égalité Mbappé'.
Tegelijkertijd is voetbal als 'creuset d'immigration' in de Franse samenleving veel ouder. De wortels ervan reiken via het sprankelende team onder leiding van Michel Platini (van Italiaanse komaf) in de jaren 1980 en het toonaangevende elftal uit de jaren 1950 met onder meer WK-voetballer van 1958 Raymond Kopa (met Poolse wortels) terug tot de introductie van 'modern football' eind 19e eeuw door Britse overwinteraars aan de Côte d'Azur.

Niek Pas (Tegelen, 1970) is historicus en Frankrijk-specialist. Sinds 2010 is hij verbonden aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie is Franse geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Hij is regelmatig te zien en te horen bij actualiteitenprogramma's over Frankrijk. Van zijn hand verschenen meerdere boeken.

Leden Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts 7,50 euro entree.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten