Vroege vrouwenfilm in Luxor

ZUTPHEN - Zondag 15 december om 15.00 uur vertoont Luxor een van de eerste films die de vrouwenbeweging tot onderwerp hebben, de komedie Die Suffragette, een zwijgende film uit 1913 met in de hoofdrol de absolute diva uit die tijd: Asta Nielsen. Met deze film vervolgt Luxor de reeks Stomme Zondagen. De film wordt live begeleid op het bioscooporgel door de Zutphense multi-instrumentalist Wolfram Reisiger.

De Deense actrice Asta Nielsen (1881-1972), bijgenaamd ‘De stille muze’, debuteerde op het witte doek in 1910. Met evenveel gemak speelde ze gebroken, lijdende vrouwen, als prostituees, danseressen en arbeidsters. Ze speelde in tientallen films, waaronder dertig films van Urban Gad, haar echtgenoot, die ook Die Suffragette regisseerde.

Suffragettes
De Britse suffragettebeweging werd in 1903 opgericht door Emmeline Pankhurst om te strijden voor vrouwenrechten, en met name het vrouwenkiesrecht. De beweging behoort daarmee tot de eerste feministische golf. De Suffragettes pleitten niet alleen voor vrouwenkiesrecht, ze voerden er radicaal actie voor. Er werden onder meer grote demonstraties opgezet, brandjes gesticht en bomaanslagen gepleegd. In De Suffragette speelt Asta Nielsen de rol van Nelly Panburne, die een bom moet plaatsen onder de stoel van Lord William Ascue, politicus in het Britse Lagerhuis en een fervent tegenstander van de suffragettes.

Het algemeen vrouwenkiesrecht werd in Engeland in 1918 ingevoerd. De film van Nielsen en Gad was in 1913 dus hoogst actueel. In Nederland werd het algemeen vrouwenkiesrecht in 1919 van kracht. Precies honderd jaar geleden dus.

Kaartjes via de kassa of de website.


www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten