De cover van het boek. Foto: PR
De cover van het boek. Foto: PR

Boekpresentatie Rudolf Bosch op 18 december in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Rudolf Bosch onderzocht voor zijn promotie in 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen de ontwikkeling van de stedelijke financiën in het hertogdom Gelre. Zijn resultaten zijn te lezen in zijn nieuwe boek Stedelijke macht tussen overvloed en stagnatie. Op woensdagavond 18 december presenteert hij dit boek in de Burgerzaal in Zutphen. De toegang is gratis, maar het is wel noodzakelijk vooraf een plaats te reserveren: rudolfbosch.eventbrite.nl.

Na een introductie door prof. Dr. Johan Oosterman namens de Vereniging Gelre interviewt 'Ridder van Gelre' René Arendsen Rudolf Bosch over het onderzoekstraject en de belangrijkste resultaten rondom de centrale vraag: 'Rekeningen als spiegel van de middeleeuwse samenleving?' Aansluitend presenteert Bosch zijn boek Stedelijke macht tussen overvloed en stagnatie. Stadsfinanciën, sociaal-politieke structuren en economie in het hertogdom Gelre, ca. 1350-1550. Het boek, uitgegeven door uitgeverij Verloren, verschijnt als deel 62 in de reeks Werken Gelre van de Vereniging Gelre.

Onderzoek
Bosch onderzocht hoe de steden in laatmiddeleeuws Gelre hun machtspolitiek financierden, hoe de elites hun positie trachtten te behouden, zowel binnen de stedelijke samenleving als ook tegenover de landsheer via hun stem in de Staten.. Hoe droegen de steden bij aan de machtsstrijd tussen Gelre en Bourgondië in de vijftiende en zestiende eeuw? Hoe positioneerden de steden zich in de economische netwerken waarvan ze deel uitmaakten (zoals de Hanze)? Waar haalde men het geld vandaan en wie bepaalden het financiële beleid? Het zijn slechts enkele vragen waarop dit boek antwoord geeft. Zo toont Bosch met het boek aan dat Arnhem en Zutphen aan het einde van de vijftiende eeuw in een diepe schuldencrisis raakten, waardoor het machtsmonopolie van de traditionele elites door de burgerij kon worden doorbroken.

Met deze studie wil Bosch meer inzicht bieden in de processen van continuïteit en verandering in de stedelijke financiële instituties en de politieke economie in een regio die sinds het begin van de vijftiende eeuw over haar economische hoogtepunt heen lijkt te zijn geweest. Aan de hand van een analyse van de stadsfinanciën van Arnhem en Zutphen wordt de samenhang tussen politiek, economie en de ontwikkeling van de lokale overheidsfinanciën in laatmiddeleeuws Gelre onderzocht. Dit onderzoek draagt nieuwe bouwstenen aan voor de regionaal-vergelijkende bestudering van de economische en financieel-institutionele geschiedenis van de Nederlanden.

'Saaie cijfers of bronnen met een verhaal?'
Na de boekpresentatie gaat Bosch in discussie met prof. dr. Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde, Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. Frank Keverling Buisman (emeritus-hoogleraar rechtsgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam en oud-directeur van het Gelders Archief) en Maartje AB MA (historica; promovenda Radboud Universiteit Nijmegen) over de rekeningen: 'Saaie cijfers of bronnen met een verhaal? Wat middeleeuwse rekeningen ons kunnen vertellen over het verleden (en wat juist niet?).' Aansluitend is er de gelegenheid om vragen te stellen.

De boekpresentatie is op woensdagavond 18 december in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 in Zutphen. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden via: rudolfbosch.eventbrite.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant