Foto: PR
Foto: PR

Inwoners en ondernemers organiseren kerstbomen

Geen gemeentekerstbomen meer in Zutphen en Warnsveld

Op de plekken waar de gemeente Zutphen ieder jaar grote verlichte kerstbomen plaatst blijft het dit jaar donker. Als onderdeel van de bezuinigingen heeft de gemeente besloten geen kerstbomen meer te plaatsen.

Door Alize Hillebrink

Ieder jaar plaatste de gemeente Zutphen grote, verlichte kerstbomen op verschillende locaties in Zutphen en Warnsveld, zoals bij het beeld 'De wandelende man' in De Hoven, Dierenweide 't Spiker in Warnsveld, de Stationsstraat en op de Groenmarkt. "Vorig jaar heeft het college besloten een groot pakket aan bezuinigingsmaatregelen door te voeren, dat de fysieke leefomgeving van de stad raakt," zegt een woordvoerder. "Onderdeel van dit pakket is de maatregel om met ingang van december 2019  geen kerstbomen meer te plaatsen."

Het niet-plaatsen van de bomen inclusief verlichting levert de gemeente een besparing op van 3.700 euro. De bezuiniging maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen die de gemeente een kostenbesparing van 160 duizend euro moeten opleveren. "De inhoud van de plantenbakken aan de Hofstraat ter hoogte van de Walburgiskerk maken hier ook onderdeel vanuit," zegt de woordvoerder. Deze werden jaarlijks gevuld met bloemen, maar vanwege het besluit bleven de bloemetjes uit. Vanaf nu dus ook geen kerstbomen meer.

Inwoners en ondernemers in actie
Om toch te kunnen genieten van een kerstboom in het dorp zijn de inwoners van Warnsveld een actie gestart. De vrijwilligers van de Dierenweide 't Spiker, de Dorpsraad en de Buurtvereniging Dorskampkwartier vinden dat er een kerstboom moet komen, schrijven ze op Facebook. Sponsors en hulptroepen kunnen zich melden via mail info@dierenweidehetspiker.nl, dorskampkwartier@live.nl, info@dorpsraad-warnsveld.nl. Zie ook de Facebookpagina's: 'Dorpsraad Warnsveld' en 'Dierenweide 't Spiker'.

Ondernemers van de Groenmarkt hebben ook de koppen bij elkaar gestoken en plaatsen volgende week een kerstboom op de Groenmarkt. "Want," zeggen ze, "zo wil je als stad natuurlijk niet in de krant staan…" Kamphuis Hoogwerkers BV bood spontaan aan de boom te plaatsen.

Meer berichten