Inwoners uiten zorgen over komst 5G-netwerk

Algemeen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft in de afgelopen maanden meer dan twintig brieven ontvangen van inwoners die zich zorgen maken over de invoering van 5G. De zorgen betreffen met name de gevolgen voor de gezondheid.

Door Alize Hillebrink

5G is de nieuwste generatie mobiele telecommunicatie die in Nederland rond 2020 beschikbaar komt. Met 5G kunnen we nog sneller internetten, streamen, gamen en in de cloud werken. Volgens telecombedrijf KPN wordt het 5G-netwerk op dit moment nog volop getest.

Het 5G-netwerk is veel meer dan een snellere versie van de gangbare 3G en 4G draadloze technologieën, zegt KPN. Naast een verhoogde bandbreedte, kent 5G een lagere latentie (de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten), betere beveiligingsmogelijkheden en dankzij krachtiger antenne-concepten een veel hogere capaciteit. "Waar 4G vooral mensen verbond, zal 5G de samenleving verbinden. Het zal bijdragen aan de digitalisering van verschillende industrieën, zoals de automobielsector, nutsbedrijven, landbouw, transport en logistiek."

Gezondheid
Omdat 5G een nog een zeer nieuwe techniek is, is er nog geen ervaring met langdurige blootstelling van mensen hieraan. Het 5G-netwerk heeft een fijnmaziger infrastructuur nodig dan de huidige netwerken. Naar verwachting moet om de 50 meter een antenne geplaatst worden. Het is nog niet bekend om hoeveel zenders/ontvangers het in Zutphen gaat, maar om een voorbeeld te noemen zouden er alleen in Amsterdam al naar schatting 10.000 extra geplaatst moeten worden.

De gemeente Zutphen heeft advies opgevraagd bij de GGD. De gezondheidsdienst geeft aan dat er op basis van de huidige kennis geen reden is om aan te nemen dat de blootstelling aan elektromagnetische velden zal toenemen door de introductie van 5G. Dit omdat ook na de invoering van 5G geldt dat de totale blootstelling aan elektromagnetische velden binnen de internationale veilige blootstellingslimiet moet blijven.

Antennebeleid
De Zutphense wethouder Mathijs ten Broeke bevestigt dat er veel vragen en zorgen zijn vanuit de inwoners, maar zegt dat de gemeente niet de juiste schaal is om deze nieuwe techniek te beoordelen. "De gemeente heeft geen antennebeleid en op dit moment hebben we ook geen plannen om dit te gaan ontwikkelen. We hebben begrip voor de zorgen over de gezondheidsgevolgen van 5G, maar de inhoudelijke discussie gaat de lokale schaal van de gemeente te boven. Wij volgen hierin het rijksbeleid."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant