Columns

Column Paul Bombeld - Feestje in de gevangenis

Feestje in de gevangenis

De Zutphense Uitdaging bestaat 10 jaar. Reden voor de organisatie om mij uit te nodigen voor een diner, maar dan in een heel sobere vorm. Dat heeft te maken met de locatie, het feestje wordt gevierd in de penitentiaire inrichting Ooyerhoek met als afsluiting een heuse gevangenishap. Ik ben benieuwd. Voor ik maandagmiddag op de fiets stap kijk ik toch nog even naar de reviews op Google. Zo te zien is het in het Zutphens gevang prima vol te houden. De PI krijgt een beoordeling van 4.5 op een schaal van vijf. Geen slechte score.
De gevangenis op de Revelhorst is een partner van de Zutphense Uitdaging.

Deze laatste is een stichting die een verbindende schakel wil vormen tussen enerzijds mensen en instellingen die wel een steuntje kunnen gebruiken en anderzijds het bedrijfsleven. En dan vooral ondernemers die maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel hebben.
Kantoorleverancier Kabri in Zutphen schakelde dit voorjaar de Zutphense Uitdaging in om een oplossing te vinden voor 60 keurige stapelstoelen die maar werkeloos in het magazijn stonden. En na een klein onderzoekje bleek dat de stichting Cornerstone Zutphen en de plaatselijke judoclub ze prima konden gebruiken. Voor iedereen een leuke match. En dat geldt ook voor de scootmobiel waarmee woonbedrijf Ieder1 plotseling werd geconfronteerd. Het duurde niet lang of de Zutphense Uitdaging had daar een meer dan uitstekende bestemming voor gevonden.

En deze zomer was de Zutphense Uitdaging de verbindende schakel tussen de kinderen op het asielzoekerscentrum en jonge inwoners van Zutphen die nog te kleine sportschoenen in de kast hebben staan. De sporthal in het AZC heeft in het voorjaar een nieuwe vloer gekregen en de kinderen mogen daar alleen nog binnenkomen op sportschoenen. Maar die hebben ze niet. Binnen de kortste keer konden er meer dan 100 paar keurige tweedehands sportschoenen op het AZC worden afgeleverd. Iedereen blij.

Maar liefst 70 overheidsfunctionarissen en ondernemers vieren vanmiddag het feestje mee, met de club die verbindingen legt die niet zo vanzelfsprekend zijn. Want wat gebeurt er als iemand zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten en tussentijds een echt vak heeft geleerd? Dan is de beste manier om niet weer in de criminaliteit te belanden, het vinden van werk. De Zutphense Uitdaging is dan een welkome schakel. Aan het einde van de middag schuif ik aan in het restaurant. De gevangenishap bestaat vandaag uit nasi met kleine stukjes kip in saté. Een eenvoudig maal, maar het smaakt geweldig.

En dan kunt u zelf ook nog een bijdrage leveren aan het nieuwste project. De volgende 'uitdaging' is het vinden van oude laptops. Deze worden gratis opgehaald en alle bestanden worden gecertificeerd verwijderd. Absoluut veilig. Heeft u nog een ongebruikte staan? Stuur dan even een mailtje.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten