V.l.n.r.: Johan Boonekamp (Hanzehof), Roos Willemse (Kompaan), Ria Maasdam (Kunst Connectie), Irene Kriek (Woeste Oost), Wim Besseling (Berkelstroom), Wilco de Jong (Berkelstroom). Foto: PR
V.l.n.r.: Johan Boonekamp (Hanzehof), Roos Willemse (Kompaan), Ria Maasdam (Kunst Connectie), Irene Kriek (Woeste Oost), Wim Besseling (Berkelstroom), Wilco de Jong (Berkelstroom). Foto: PR (Foto: )

Hanzehof krijgt nieuwe bewoners

ZUTPHEN - Interim-directeur Johan Boonekamp van Theater Hanzehof ziet in de Hanzehof de mogelijkheid er een 'Kulturhus' van te maken. Boonekamp: "Zonder eerst allerlei ingewikkelde bedrijfsplannen te schrijven, zijn we samenwerkintenties aangegaan met vier nieuwe partners. Dat zijn: RTV Berkelstroom; Kunst Connectie Zutphen; WOEST OOST en het Kompaan College. We hebben met elkaar het gevoel dat we een goed pad inslaan wanneer deze partners intrekken onder het dak van de Hanzehof. De hobbels die we daarbij onderweg tegenkomen, egaliseren we gaande de route."

Door Jolien Wilmar

Het Kompaan College is ontstaan door het samengaan van de vmbo-afdeling van Het Stedelijk, Het Baudartius en van 't Beeckland uit Vorden. In totaal telt deze school twaalfhonderd leerlingen. Directeur Roos Willemse: "Op onze school hebben we een leerroute media/vormgeving/ict en sinds kort kunnen de leerlingen hier in de Hanzehof samen met de Berkelstroom aan de gang om op locatie kennis op te doen. Wat ze hier in de Hanzehof leren, kunnen ze gebruiken voor het behalen van hun diploma, dus het heeft voor de leerlingen een directe waarde. Nu we welkom zijn binnen de muren van de Hanzehof zie ik ook mogelijkheden om nieuwe keuzevakken of modulen te ontwikkelen, zoals een extra vak kunst en cultuur."

Wim Besseling omroepmanager van Berkelstroom ziet in de samenwerking met het Kompaan College een eerste stap om mediaonderwijs in Zutphen te beginnen. Hij zegt: "Tot op heden trekken jongeren die een mediaopleiding ambiëren allemaal de stad uit. Ik zie wel mogelijkheden om mediaonderwijs naar Zutphen te brengen, eerst op mbo-niveau en wellicht later op hbo-niveau. Deze samenwerking met de Hanzehof en het Kompaan college heeft er nu al toe geleid dat we een MediaAcademy gestart zijn, waar de eerste leerlingen sollicitaties voor doen. De radio- en televisiestudio's van de Berkelstroom die naar de Hanzehof verhuisd zijn, zullen door de leerlingen gebruikt gaan worden, maar ook de theater faciliteiten en alle technische mogelijkheden van de Hanzehof komen ter beschikking van de MediaAcademy."

Ook Irene Kriek, regisseur van Theatergroep WOEST OOST, brengt jeugd binnen de deuren van de Hanzehof. Theatergroep WOEST OOST is een trainings-en productiewerkplaats voor jonge acteurs tussen de 15-25 jaar en heeft Zutphen als vaste standplaats. WOEST OOST maakt rauwe, beeldende en geëngageerde voorstellingen voor een breed publiek. Kriek: "Voorheen moest ik voor iedere productie een passende locatie zoeken en nu kan ik de jongeren een echt Theater bieden. Het ruikt hier zelfs naar Theater. WOEST OOST is dankbaar dat deze plek zijn deuren voor hen openzet."

Ria Maasdam van Kunst Connectie Zutphen hoopt ook dat het samenwerken onder een dak tot nieuwe inspiratie en mogelijkheden leidt. "Wie weet wat voor mooie nieuwe multimediaproducties er tot stand kunnen komen, wanneer je zoveel kunstdisciplines bij elkaar zet." Kunst Connectie Zutphen gaat vanaf februari een pilot starten in de Hanzehof met drie opeenvolgende, wisselende tentoonstellingen van beeldende kunstenaars uit met name Zutphen. Waarbij de tentoonstelling prikkelt, ontroert, gelukkig maakt, verwart of bruist. Maasdam: "Wij zijn kunstenaars die betrokken zijn bij Kunst Connectie Zutphen of het WAQ. De deelnemende kunstenaars zijn actief in het blijvend ontwikkelen van hun eigen beeldtaal en willen dit in samenhang met andere kunstenaars in de exposities laten zien.
De Hanzehof is, met de ambitie om een kunst- en cultuurcentrum voor Zutphen te zijn, de ideale plek om een expositieruimte te zijn. We zijn al druk bezig om de mogelijkheden te onderzoeken. Hoe kunnen we de dingen ophangen, uitlichten, tentoonstellen? Al het tentoongestelde werk zal dan ook voor het theaterbezoek zichtbaar zijn."

Johan Boonekamp: "Zutphen heeft met de Hanzehof een prachtig stuk erfgoed in handen dat het verdient om echt omarmd te worden. De samenwerking met deze vier partners is wat mij betreft een begin. Ik heb eens een lijst gemaakt van alle mogelijke partners en ben gestopt toen ik over de honderdvijftig kwam. Ik zie het als een taak voor de organisatie van de Hanzehof om kinderen toegang te geven tot cultuur. Door dit theater met het onderwijs te verbinden zetten we daar een belangrijke stap in. Grondig onderhoud van het gebouw zal de volgende stap moeten zijn en daar hebben we toch echt de Gemeente Zutphen voor nodig."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten