Holocaustmonument Levenslicht ook in Zutphen

Op de afbeelding de kaart van Nederland met alle gemeenten waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Hier zullen de tijdelijke monumenten straks te zien zijn. Beeld: Studio Roosegaarde
Op de afbeelding de kaart van Nederland met alle gemeenten waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Hier zullen de tijdelijke monumenten straks te zien zijn. Beeld: Studio Roosegaarde (Foto: )

ZUTPHEN - Ook Zutphen doet mee aan het lichtmonument Levenslicht van Daniel Roosegaarde. Van 22 januari tot en met 2 februari 2020 zal het monument met lichtgevende stenen wordt tentoongesteld in de Walburgiskerk.

Door Alize Hillebrink

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste concentratie- en vernietigingskamp van Nazi-Duitsland, Auschwitz-Birkenau in Polen, werd bevrijd. Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte de bekende lichtkunstenaar Daan Roosegaarde een tijdelijk monument van 104 duizend fluorescerende herdenkingsstenen. De stenen herinneren aan de 104 duizend Joden, Roma en Sinti die vervolgd, gedeporteerd en vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Op donderdag 16 januari wordt het monument geopend in Rotterdam waarna de stenen zullen worden verspreid over heel Nederland.

Walburgiskerk
Voorzitter Adriaan van Oosten van Comité Herdenkingen gemeente Zutphen, is blij dat de gemeente Zutphen meedoet. "We vinden het belangrijk dat ook Zutphen deelneemt aan deze nationale herdenking. Omdat het kunstwerk kwetsbaar is waren we bang dat we geen geschikte plek zouden kunnen vinden. We zijn blij nu een plek te hebben gevonden in de Walburgiskerk."

Vanaf woensdag 22 januari t/m zondag 2 februari is het kunstwerk te bezichtigen in het torenportaal van de Walburgiskerk. De kerk zal gedurende deze periode open zijn tot 21.00 uur 's avonds. "Iedere avond zal iets extra's ten uitvoer worden gebracht, zoals muziek en poëzie," zegt Leo van Eden van de gemeente Zutphen.

Interactief monument
Roosegaarde liet zich inspireren door de Joodse traditie om (kiezel)steentjes op graven en Holocaustmonumenten te plaatsen. Volgens de kunstenaar is Levenslicht geen traditioneel statisch monument waarin mensen louter waarnemers zijn maar moedigt het aan om te communiceren in gemeenten in heel Nederland. De stenen lichten om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling of hartslag en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Roosegaarde: "De mens is hierbij niet alleen maar een observant. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal." De stenen zijn niet rechtstreeks gekoppeld aan een naam, benadrukt Roosegaarde. "Maar elke steen voelt wel anders aan."

Zie de video op DWDD: www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/524675

Op de afbeelding de kaart van Nederland met alle gemeenten waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Hier zullen de tijdelijke monumenten straks te zien zijn. Beeld: Studio Roosegaarde

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten