Hanzehof, theater en congrescentrum. Foto: Henk Derksen
Hanzehof, theater en congrescentrum. Foto: Henk Derksen

Het is erop of eronder voor de Hanzehof

ZUTPHEN - Wordt Hanzehof de culturele spil van Zutphen, met de huidige theaterzaal, de Buitensociëteit en de Muzehof als centrum voor kunsten onder één dak? De kosten daarvoor zijn geraamd op 9.7 miljoen euro. De gemeenteraad beslist in december. Een gesprek met de wethouder van cultuur, Mathijs ten Broeke.

Door Alize Hillebrink

Het is erop of eronder voor de Hanzehof?
Ja. Ik denk dat je dat wel kan stellen. Jarenlang is de echte keuze vooruitgeschoven. Het voorkeurscenario van het college dat in maart dit jaar werd ondersteund door de gemeenteraad is verder uitgewerkt door een projectgroep. Als we kiezen voor een toekomstbestendig cultuurcentrum kost dat 9,7 miljoen euro. Dat het zwaar op de maag ligt mag wel duidelijk zijn.

Is de toekomst van de Hanzehof nu in handen van de gemeenteraad?
Dat klopt. De scenario's zijn geschetst, de uitwerking gemaakt. En het behoud van de Hanzehof als theaterfunctie heeft onze voorkeur. Omdat het om een enorm bedrag gaat willen we weten of de gemeenteraad het de moeite waard vindt daar dekking voor te vinden.

Wat als de gemeenteraad niet akkoord gaat?
Dan staat de theaterfunctie op de tocht en wordt het voor ons als college ook onmogelijk de subsidie naar de Hanzehof te handhaven. Het betekent dat de Buitensociëteit behouden blijft en dat de rest van het gebouw na verloop van tijd gesloopt gaat worden. Dan moet daar een plan voor komen. Dat zal geen kwestie van vandaag of morgen zijn.

Voor het eerste scenario was 8 miljoen euro berekend, hoe kan het dat het plan nu 1.7 miljoen duurder uitvalt?
De acht miljoen euro die geraamd was, was geconcentreerd op de toekomst van de Hanzehof, maar zónder Muzehof. Uiteraard moet er ook huisvesting voor de Muzehof komen en al snel bleek bij de uitwerking dat het niet logisch was om de Muzehof los te zien van de vernieuwbouw van Hanzehof. Het mooiste is om de Muzehof te integreren. Het plan is trouwens volledig in samenwerking met Hanzehof en Muzehof gemaakt.

Heeft het bedrag van 9.7 miljoen ook consequenties voor andere subsidie-initiatieven?
Dan loop ik op de zaken vooruit. Maar dekking kan niet alleen binnen de cultuurbegroting worden gevonden. Dat vergt meer.

Maandag 2 december staat Hanzehof op de agenda van het Forum. Volgens planning volgt het raadsbesluit in december.

Meer berichten