Het gevelbeeld van de oude Meisjesvakschool uit 1922 is vastgelegd in het beschermd stadsgezicht als beeldbepalend. Foto: Henk Derksen
Het gevelbeeld van de oude Meisjesvakschool uit 1922 is vastgelegd in het beschermd stadsgezicht als beeldbepalend. Foto: Henk Derksen

Sloop meisjesvakschool Vispoortplein niet uitgesloten

Algemeen

ZUTPHEN - In de stedenbouwkundige randvoorwaarden die de gemeente Zutphen deze week heeft vastgesteld staat dat volledige sloop van de oude meisjesvakschool aan het Vispoortplein 16 is toegestaan, mits de architect dit goed onderbouwt.

Door Alize Hillebrink

In 2012 is de oude meisjesvakschool aankocht door een ontwikkelaar met als doel er appartementen te realiseren. Na het initiatief voor de herontwikkeling van de Poort van Zuid ondernam de gemeente in 2018 een poging het pand terug te kopen. Door renovatie van het gebouw en herinrichting van de omgeving van het markante gebouw wilde de gemeente haar oorspronkelijke situering tegenover de Vispoorthaven, herstellen. Tevens zou parkeergelegenheid gecreëerd worden als alternatief voor de parkeerplaatsen op en rondom het 's-Gravenhof. Zo was de gedachte, maar de gesprekken met de eigenaar Willem Goudkuil liepen op niets uit.

Beeldbepalend
Het gevelbeeld van de oude Meisjesvakschool uit 1922 is vastgelegd in het beschermd stadsgezicht als beeldbepalend. De Stedenbouwkundige randvoorwaarden die de gemeente heeft vastgesteld geven nu alle ruimte tot sloop van het pand 'zolang er verwijzingen naar de historie van het pand blijven'. Ook stelt de gemeente dat bij afbraak ten minste zeventig procent van de materialen van het oude schoolgebouw moet worden hergebruikt. Een andere eis van de gemeente is dat de architectuur moet aansluiten bij de omliggende bebouwing in het groen en doorzichten naar gracht en haven behouden moeten blijven. Ook het aanwezige monumentale groen moet worden gerespecteerd.

Het pand biedt momenteel ruimte aan 'Proeflokalen', een maatschappelijk-creatief laboratorium.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant