V.l.n.r.: Wendy van Londen, Sjors van der Heijden, Hjerre Bors, Willeke Voskamp en Anja Fricke. Foto: Martien Voskamp
V.l.n.r.: Wendy van Londen, Sjors van der Heijden, Hjerre Bors, Willeke Voskamp en Anja Fricke. Foto: Martien Voskamp

DDR-ooggetuige vertelt leerlingen Baudartius College over haar jeugd

ZUTPHEN - "Für Frieden und Sozialismus: Seid bereit!". Op 9 november was het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. In het kader van deze bijzondere gebeurtenis vertelde gastspreekster Anja Fricke, zelf opgegroeid in de DDR, de leerlingen op het Baudartius College over haar leven, over de gevolgen die de val van de Muur had en over hoe het leven tijdens de Duitse deling was.

Tijdens de gastlessen werden de leerlingen als het ware 'live' meegenomen naar de tijd van de DDR en zij begonnen de les aan de hand van de 'Pioniergruss' en de 'FDJ-Gruss'. Daarnaast kregen zij oorkondes, wiskundeboeken, kleding en vele foto's te zien. De geschiedenis werd tastbaar gemaakt.
Anja Fricke: "Als kind leefde ik in de DDR. Op het moment dat de Muur viel, was ik 11 jaar oud. Dat maakt mij levend DDR-materiaal. Het is mijn passie om anderen over mijn jeugd te vertellen: mijn opvoeding, het schoolleven en het dagelijks leven in de DDR. Wat het fijne van deze gastlessen is, is dat ik de kinderen een extra stuk gevoel meegeef dat ze het toch echt goed hebben tegenwoordig, ook al zijn de vele keuzes soms lastig."

De leerlingen waren erg onder de indruk van de gastlessen en hebben genoten: "Het was alsof we zelf meemaakten hoe het voelde vóór de muur viel, en hoe het was om in de DDR te leven. Nu zou ik me niet kunnen voorstellen dat er zoiets gebouwd werd", was één van de reacties, net als: "Mevr. Fricke werd eigenlijk 'dom' gehouden op school, zodat ze kon sporten, omdat de DDR graag wilde uitblinken met hun sporters. Echt bizar!".

Om in de sfeer van de voormalige 'Arbeiter und Bauernstaat' te blijven, stond er voor de school een Trabant en waren de hal en de school eveneens aangekleed met vlaggen en vaandels uit de DDR. Verder konden de leerlingen verschillende spullen inzien, hierin bladeren, en er vragen over stellen. "In de wiskundeboeken stonden gewoon tanks, soldaten en granaten!".

Naast de reguliere lessen worden er op het Baudartius College vaker verschillende lezingen, excursies en ook gastlessen georganiseerd, passend bij het uitgangspunt om de omgeving en maatschappij meer bij de school te betrekken. Eind november komt schrijfster Manja Präkels langs. Ze zal dan iets vertellen en voorlezen uit haar jeugdroman Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß over het verdwijnen van de DDR en over de transformatie van mensen en vriendschappen. In februari zal de 'Mach-mit mobil' langskomen waarbij het vak Duits op creatieve wijze benaderd wordt, leerlingen interessante informatie over Duitsland krijgen en het belang van de Duitse taal onderstreept wordt.

Meer berichten