Rianka Habraken, Rick Hulshof, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Mike Hulshof en Petra Heusschen. Foto: PR
Rianka Habraken, Rick Hulshof, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Mike Hulshof en Petra Heusschen. Foto: PR

Kunst of Art wint Pieter van Vollenhovenprijs

LAAG KEPPEL - Het neogotisch kerkje in Laag-Keppel heeft door de inzet van de familie Hulshof van Kunst of Art een herbestemming gekregen en is sinds de officiële opening op 11 april 2019 een galerie, kunstuitleen, ervaringsatelier en tentoonstellingsruimte. Op zaterdag 16 november kregen Mike en Rick Hulshof, Rianka Habraken en Petra Heusschen hiervoor de Pieter van Vollenhovenprijs. In de herbestemde Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem, één van de winnaars, werd de prijs persoonlijk aan hen uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven én de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Ingrid van Engelshoven.

In hun nieuwsbrief is te lezen: "De kers op de taart, de kroon op ons werk... zo voelde het echt vanmiddag. Samen met 8 andere initiatiefnemers van een herbestemming van een monumentale kerk mochten wij de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst nemen. Wat zijn we trots."

Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in Nederland te behouden. De prijs wordt door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten toegekend. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven wil hiermee zijn grote waardering uitspreken voor de initiatiefnemers van deze herbestemmingen: "Het zijn allemaal voorbeelden van geslaagde herbestemmingen van religieus erfgoed. Kerken of kapellen, die door het doorzettingsvermogen van deze initiatiefnemers behouden blijven. En daarvoor heb ik grote waardering."

De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren werden zeven initiatiefnemers geëerd met deze bijzondere prijs. Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen.

Meer berichten