Bloemen worden als eerbetoon in de kuil waar het vliegtuig werd geborgen. Foto's Henri Bruntink
Bloemen worden als eerbetoon in de kuil waar het vliegtuig werd geborgen. Foto's Henri Bruntink

Vliegtuigberging Eefde nu al succesvol afgerond

EEFDE - De betrokkenen staan er zelf ook van te kijken. De berging van het vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog aan de Scheuterdijk in Eefde is binnen een paar dagen afgrond. Belangrijker is dat de operatie succesvol is geweest. Zowel het vliegtuig als de stoffelijke resten van piloot William Hurrell konden worden geborgen. "Een emotioneel moment", zo zei burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem.

Door Henri Bruntink

De opgraving begon maandag. Toen werd er nog rekening mee gehouden dat het werk zo'n twee weken in beslag zou nemen. Maar na de vondst van een propellerblad ging het snel. De vliegtuigdelen bleken vrij dicht bij elkaar te liggen en ook minder diep dan waarmee rekening werd gehouden. Het motorblok lag het diepst op 3,75 meter.


Eén van de propellers van het vliegtuig. Foto: Henri Bruntink

De motor is nog als zodanig herkenbaar, maar veel andere delen zijn nauwelijks identificeerbaar. Bergingsofficier Arie Hakkert vertelde bij de start van de werkzaamheden al dat de water- en zuurstofrijke zandgrond in de regio zorgt voor veel erosie. Toch zijn een aantal onderdelen nog goed herkenbaar. Dat geldt ook voor de boordkanonnen en de munitie. Daar is vrij veel van gevonden. Het wordt afgevoerd en elders tot ontploffing gebracht.

Het meest verheugd zijn de betrokkenen over de vondst van de stoffelijke resten van de destijds 21-jarige piloot William 'Bill' Hurrell. "We kunnen hem nu eindelijk een waardige laatste rustplaats geven'', aldus burgemeester Van 't Erve. Hij heeft de familie in Australië ingelicht en daar is met grote opluchting gereageerd. Familieleden staan op het punt om af te reizen naar Nederland.

Omdat het typeplaatje van het vliegtuig er geen twijfel over laat bestaan dat het om het gezochte toestel gaat, durft de burgemeester het wel aan om te stellen dat de stoffelijke resten van piloot Hurrell zijn. Officieel moet de identificatie nog plaatsvinden, maar dat lijkt nu een formaliteit.


Het typeplaatje van het vliegtuig. Foto: Henri Bruntink

In Eefde kunnen ze de opgravingen niet meer bijwonen, want het gat is donderdag al weer gedicht, nadat de burgemeester, omwonenden en medewerkers er bloemen hadden uitgestrooid.
Wel kan de familie van de piloot op 20 november aanwezig zijn bij een herdenkingsbijeenkomst. Die komt in plaats van de aangekondigde bezoekersdag. Die gaat door een onverwachte snelheid van de operatie niet door.

Herdenkingsdag
Vanwege de onvoorziene snelle afronding van de berging wordt op 20 november een herdenking gehouden. Belangstellenden zijn hierbij welkom, Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is aanmelding vereist. Dit kan via:
herdenkingberging@lochem.nl.
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten