Zutphenaar rekent af met misverstanden in de energietransitie

Marco Bijkerk. Foto: PR
Marco Bijkerk. Foto: PR (Foto: Thomas Fasting)

ZUTPHEN - Verontrustende ontwikkelingen. Binnen de energietransitie maken consumenten en politici doorlopend keuzes die de CO2-uitstoot niet verlagen, maar juist verhogen. Marco Bijkerk, innovatiemanager in de energiewereld en woonachtig in het buitengebied van Zutphen, maakt zich daar zorgen over. Op persoonlijke titel schreef hij een opzienbarend boek dat afrekent met misverstanden in de energietransitie en ons de weg wijst naar een CO2-vrije toekomst. Zonder vooringenomen standpunten en met een zeer gedegen cijfermatige onderbouwing laat de auteur zien dat de energietransitie helemaal niet ingewikkeld en kostbaar hoeft te zijn. Het boek 'Help, de energietransitie' wijst de lezer de weg in een wereld die door emoties en politieke belangen onnodig ingewikkeld wordt gemaakt.

Al bijna zijn hele leven werkt Bijkerk in de energiewereld. Bij een internationale fabrikant die ervoor zorgt dat miljoenen gezinnen er het hele jaar behaaglijk bijzitten. En dan komt er een energietransitie, we moeten naar minder CO2-uitstoot. Marco Bijkerk kent de cijfers en begrijpt dat de boodschap die politici en media over ons uitstrooien vaak verwarring schept en heel duur is. "Misschien kunnen we ons beter op de feiten richten. Dat draagt direct bij aan minder CO2-uitstoot en blijft het voor iedereen betaalbaar. Het is niet zo ingewikkeld."

Uitdagingen
Voor een innovatiemanager in de energiesector zijn het interessante tijden. Als de wereld zich houdt aan het klimaatakkoord van Parijs, is het binnen enkele tientallen jaren afgelopen met het verbranden van steenkool, olie en aardgas. De wereld moet op zoek naar nieuwe duurzame energiebronnen. Bijkerk is daar niet pessimistisch over. "Hier liggen prachtige uitdagingen. De energietransitie is best te overzien en voor iedereen betaalbaar. Maar dan moeten we ons niet vooraf vastbijten in standpunten die niets met CO2-uitstoot te maken hebben. Dan zet je juist de rem op ontwikkelingen."

Zijn boek met als titel 'Help, de energietransitie' heeft niets met politiek te maken. Hij geeft geen gekleurde adviezen, maar beperkt zich tot de feiten. "Neem de gasleiding. Het is niet meer dan een koperen of kunststof leiding. Daar liggen er honderden van in de bouwmarkt. Niemand loopt er met een boog omheen, de gasleiding zelf stoot geen CO2 uit, hooguit het gas dat daar doorheen stroomt. In Nederland is 95% van de woningen aangesloten op dit leidingnetwerk dat nu nog gebruikt wordt voor het transport van aardgas. Als we daarmee stoppen blijft het leidingnetwerk in de grond achter en is prima geschikt voor andere schoon gas. Waterstof is zo'n alternatief, een geheel CO2-vrij gas. We willen toch van de CO2-uitstoot af?".

De warmtepomp wordt door velen gezien als een belangrijke oplossing richting minder CO2. Bijkerk is daar iets genuanceerder over. "Het verbruik van aardgas in het huis zelf daalt spectaculair met zo'n warmtepomp. Maar als zo'n apparaat 's winters volop draait, is er juist heel weinig duurzame stroom uit zon en wind beschikbaar. Zo'n pomp draait dus grotendeels -voor 80%- op elektriciteit uit kolen en aardgas met veel CO2-uitstoot. Ik ben niet tegen zo'n apparaat, maar het levert heel weinig CO2-besparing op."

Over 'all electric' of van het gas af is Bijkerk ook niet enthousiast. "Een kilowattuur uit de stroomkabel bij ons thuis levert drie keer zoveel CO2-uitstoot op als een kilowattuur uit de gasleiding. Maar niemand rekent dat uit. Dus opnieuw de basisvraag: willen we meer of minder CO2-uitstoot?"

Logistiek probleem
Het energieprobleem kan volgens Bijkerk gezien worden als logistiek probleem. Hoe kunnen we het overschot van duurzame energie in de zomer, verplaatsen naar de winter? Maar ook: hoe kunnen we de enorme hoeveelheid uiterst duurzame zonne-energie uit een lege woestijn verplaatsen naar dichtbevolkte koudere gebieden? Een zeer interessant vraagstuk.

"Er is energie genoeg op de wereld", zegt de innovatiemanager die woont in het buitengebied van Zutphen. "Op de aarde daalt per 54 minuten evenveel zonne-energie neer als de hele wereld in een jaar verbruikt. Allemaal gratis duurzame energie. Alleen is het op het verkeerde moment op de verkeerde plek in de verkeerde vorm. Die energie kunnen we opslaan in de vorm van een gas en transporteren door het gasnetwerk. Iedere dag dat we niets doen met de opslag van zon- en windenergie is een verloren dag. Echt ingewikkeld is het dus allemaal niet, we moeten alleen de juiste beslissingen nemen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten