Steeds meer meldingen van fraude bij stormschade

De laatste jaren heeft Zutphen, maar ook de rest van Nederland, veel te maken met schade door noodweer. Helaas zorgt dit er ook voor dat er steeds meer frauduleuze verzekeringsclaims na stormschade worden ingediend. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Meer meldingen van verzekeringsfraude
In 2018 zijn er maar liefst 5.742 meldingen van mogelijke fraude binnengekomen bij het CBV. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2017. Vooral het aantal fraudegevallen rond stormschade is opvallend te noemen. Gelukkig slagen verzekeraars er steeds beter in om verzekeringsfraude op te sporen. Hierdoor is het aantal geregistreerde valse claims rondom stormschade flink gestegen, van 34 valse claims in 2017 naar bijna 80 in 2018. Dit heeft vorig jaar een besparing opgeleverd van ruim € 300.000. Ook het aantal onterechte claims op de huisdierenverzekering lijkt toe te nemen. Mensen verzwijgen bijvoorbeeld bij het afsluiten van de verzekering dat hun hond of kat al kampte met een (ernstige) ziekte.

Stormschade en de opstalverzekering
Niets is zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Een onverwachte, flinke storm kan veel schade aanrichten. Of de verzekering de schade bij storm dekt, hangt af van de vraag of het wel om een storm gaat. De verzekeraar zal dit controleren bij het KNMI. We spreken van storm bij windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Een meevaller is dat verzekeraars windkracht 7 rekenen. Bij stormschade kan men denken aan een dakpan die van het dak is gewaaid of een boom die tegen het huis aan is gewaaid. Is er sprake van stormschade? Meld dit dan direct bij de verzekeraar. Het is verstandig om de ontstane schade niet direct op te ruimen. Vaak wil een medewerker van de verzekeraar de schade goed op kunnen nemen. Het is ook raadzaam om een aantal foto's te maken. Vormen losliggende spullen een risico op meer schade, maak dan eerst foto's en ruim daarna op. Ook het herstel moet altijd gebeuren in overleg met de verzekeraar.

Hoger eigen risico bij stormschade
Bij het afsluiten van een opstalverzekering heeft de klant te maken met een eigen risico. De meeste verzekeraars werken met een verplicht eigen risico in geval van stormschade. Dit bedrag is meestal 0,2 procent van de herbouwwaarde. Het gaat hier om het bedrag dat noodzakelijk is om het huis op dezelfde plaats met dezelfde grootte en bestemming opnieuw op te bouwen. Het eigen risico voor een stormschade ligt meestal tussen de €225 en €500. Het is ook mogelijk om dit eigen risico af te kopen. In ruil voor een hogere premie hoeft de gedupeerde in het geval van stormschade niets zelf te betalen.

Tips om stormschade te voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met een aantal handige tips kunnen woningeigenaren de schade flink beperken als het gaat stormen. Allereerst is het belangrijk om alle ramen en deuren goed te sluiten. Kijk voor vertrek ook of er geen zaken los zitten, zoals een dakgoot of een antenne. Haal ook regelmatig de dode en uitstekende takken uit de bomen in de tuin.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten