De heer Arie Ribbers (m) ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Ingrid Sweers
De heer Arie Ribbers (m) ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Foto: Ingrid Sweers

Arie Ribbers op 'eigen feestje' verrast met een koninklijke onderscheiding

BARCHEM/GORSSEL - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve reikte op zaterdag 9 november rond 16.30 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan Arie Ribbers. Dit gebeurde tijdens de jubileumactiviteit van 12,5 jaar Plattelandsmagazine Naober tijdens een bijzonder Plattelandsforum dat gehouden wordt in de Kerk in Gorssel. De Barchemer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Arie Ribbers is bij veel mensen bekend als programmamaker en presentator bij Omroep Oost en Noord, Radio Oost en Omroep Gelderland. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de ontwikkeling en acceptatie van het Nedersaksisch als streektaal. Via zijn passie voor het maken en presenteren van radioprogramma's bracht hij de streektaal bij de luisteraars thuis. Arie Ribbers werkte regelmatig mee aan gespreksavonden over onderwerpen als de streektaal in de Achterhoek en Liemers en zijn radiowerk. Ook vanwege lezingen voor bijvoorbeeld de Plattelandsvrouwen en de Vrouwen van Nu over streektaal geniet hij grote bekendheid in de Achterhoek.

Voor het Staring Instituut en Dialectkring
Als consulent van het Staring Instituut en de Dialectkring Achterhoek zette Arie Ribbers zich in voor het behoud van de streektaal. Hij ontwikkelde nieuwe initiatieven waaronder schrijfwedstrijden in korte verhalen, die anderen weer aanzetten tot het schrijven van dialectbijdragen.

Voor Barchem
Arie Ribbers was vanaf de jaren '70 actief als vrijwilliger en maakte zich organisatorisch en inhoudelijk (bestuurder) verdienstelijk voor de samenleving in Barchem en omgeving. Hij was de oprichter van verschillende plaatselijke verenigingen en activiteiten die nog steeds heel populair zijn. Arie Ribbers was voorzitter van de Stichting Barchkerk In het Midden (BiM). Hij verzorgde de gehele organisatie van culturele activiteiten inclusief fondsenwerving en is eindredacteur van de uitgave van de Hervormde Gemeente Barchem. Hij verzorgde de redactie van het boek Geschiedenis van Barchem.

Naober
Met zijn mooie microfoonstem verleende Arie Ribbers belangeloos zijn medewerking aan projecten als het inspreken van (streektaal) teksten voor cd's en films. Hij was medeoprichter, directeur en hoofdredacteur van het plattelandsmagazine Naober, het nu zo succesvolle magazine voor Noord- en Oost-Nederland. Zijn mede-hoofdredacteurschap heeft hij intussen ingewisseld voor de kernredactie. Hij zorgde ervoor dat Naober een gevarieerd magazine werd over de prachtige streek en streektaal. Ook was Arie Ribbers columnist in De Stentor en schreef hij tweewekelijks de column Torenblazer. Die 149 columns resulteerden in een bundeling in boekvorm.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten