Zutphense 'bleekneusjes' gingen in 1945 naar Zweden en Engeland

Zutphense 'bleekneusjes' gingen in 1945 naar Zweden en Engeland

ZUTPHEN - In september en oktober 1945 werden verschillende Zutphense kinderen uitgezonden naar Zweden en Engeland. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar die geleden hadden onder de Duitse bezetting werden opgenomen in gastgezinnen om te herstellen en aan te sterken. Contact is op zoek naar beeldmateriaal, herinneringen en ervaringen van Zutphenaren die in 1945 op kinderuitzending zijn geweest.

Op 22 september 1945 namen Zutphense kinderen deel aan een transport naar Zweden via Denemarken. Volgens informatie reisden vijfhonderd kinderen uit de omgeving Arnhem en Zutphen naar opvangkampen in de Zweedse plaatsen Falsterbo, Höllviksnas en Ystad. Na twee of drie weken werden ze naar een pleeggezin gebracht. De kinderen verbleven acht maanden in Zweden.

Op 10 oktober 1945 was er een tweede transport met vierhonderd kinderen waar ook Zutphense kinderen deel van uitmaakten. Deze kinderen gingen met het passagiersschip de Sibajak naar Gravesend in Engeland. Na aankomst werden de kinderen per trein naar kampen in Warmsworth bij Doncaster en Rugeley gebracht, waarna de kinderen naar pleegouders gingen. De kinderen bleven zes maanden in Engeland.

De transporten werden begeleid door het Rode Kruis. In Zweden waren de kinderen in handen van Rädda Barnen, Redt het kind. Na de tweede wereldoorlog werden in totaal dertigduizend kinderen uitgezonden naar Engeland en Schotland, naar België, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Zweden.

Oproep
Heeft u beeldmateriaal over de kinderuitzendingen, of bent u als kind op uitzending geweest en wilt u met ons uw herinneringen en ervaringen delen? Neem dan contact op via redactie@contact.nl of bel met tel. 0544 - 801 010.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten