Duel om de bal in de Zutphense-Eefdese streekderby. Foto: Hans ten Brinke

Streekderby tegen Eefde bezorgt FC Zutphen eerste nederlaag (3-2)

Algemeen

ZUTPHEN - FC Zutphen is afgelopen zaterdag op een sfeervol sportpark de Wolzak in Eefde tegen de eerste nederlaag in deze competitie opgelopen. Het slim spelende Eefde trok met 3-2 uiteindelijk aan het langste eind. De thuisploeg had over enig geluk niet te klagen, maar had zich ook uitstekend op de koploper ingesteld. FC Zutphen had daar onvoldoende antwoord op, en zal nog moeten leren om ook in dit soort beladen duels op een goede manier met de druk om te gaan. In dat opzicht was de overwinning van de thuisploeg verdiend.

FC Zutphen miste zaterdag middenvelder en spelverdeler Rik Vlutters, die vanwege ziekte langs de kant moest blijven. De ervaren spelers Joost van Vliet, Jelle Macare, en Niek Bakkerweerd begonnen op de bank. Het verlies van de Zutphenaren was volledig te wijten aan de eerste helft, die met een 3-0 achterstand werd afgesloten. Voorin was men gewoon niet scherp genoeg, en achterin werden er te veel fouten gemaakt tegen de efficiënt spelende thuisploeg.
FC Zutphen trok vanaf de aftrap meteen ten aanval. Een goede actie van Sem Veeger werd door doelman Kris Romeo tot corner verwerkt. En even later had iedereen al op een doelpunt voor FC Zutphen gerekend, maar de bal werd door een verdediger van Eefde van de lijn gehaald.
De Zutphenaren dachten een gemakkelijke middag tegemoet te gaan, maar kwamen bedrogen uit. De eerste aanval van Eefde, in de tiende minuut, was meteen raak. Een kopbal van Rens Braakhekke werd in eerste instantie nog door doelman Marijn Sangers tot corner verwerkt. Maar die werd door de Zutphense verdediging uitermate knullig verwerkt, waardoor Rens Braakhekke met een nieuwe kopbal nu wel de 1-0 op het scorebord kon brengen.

Omschakeling
FC Zutphen had daarna het meeste balbezit, en doelman Romeo van Eefde maakte een prima actie van Nathan Greven onschadelijk. Maar de Zutphenaren moesten continu alert zijn op de snelle omschakeling van de thuisploeg. Eerst was het Jordy Steemers die zijn schot net naast zag gaan, maar in de dertigste minuut was het raak. Een uitstekende dieptepass over links bracht de bal bij Jordy Steemers die zijn tegenstander eruit liep en de beste man bij sportclub Eefde, Julian Wolf, in staat stelde om de 2-0 te scoren.
FC Zutphen ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Jesse de Vries schoot net naast na een afgemeten pass van Luuk Meijer en een harde kopbal even later van Nathan Greven uit een corner werd prima gestopt door doelman Romeo. Maar het werd in de eerste helft nog erger voor de Zutphenaren. In de 44ste minuut werd een hoge bal te zacht teruggekopt door de Zutphense verdediging. Mitch Elsman wurmde zich ertussen en omspeelde doelman Sangers knap: 3-0.

Wissels
In de rust werden Sem Veeger en Koen Hulleman vervangen door Niek Bakkerweerd en Jelle Macare. En dat wierp in de 46ste minuut meteen zijn vruchten af: een mooie aanval over links resulteerde in een voorzet van Jelle Macare die door spits Niek Bakkerweerd onhoudbaar werd ingekopt, 3-1.
Iedereen ging er eens goed voor zitten, maar de mannen uit Eefde verdedigden zich uitstekend. Daarnaast was er veel oponthoud door blessures. De spelers gingen soms gemakkelijk liggen. Na een goed schot van Jesse de Vries, dat door doelman Romeo tot corner werd verwerkt was het in de 61ste minuut toch raak. Na een scrimmage in een onoverzichtelijke situatie voor het doel was het opnieuw Niek Bakkerweerd die alert reageerde en binnenschoot: 3-2. Daarna belandde een goed genomen corner van Jesse de Vries bijna ineens in het doel, maar de bal ging net voorlangs.
Maar de Zutphenaren hadden niet de vorm van de dag om de thuisclub op de knieën te krijgen. Het stugge Eefde wist door het spel te vertragen en de Zutphenaren uit hun spel te halen, de eindstreep te halen. Dit ondanks de hard werkende Nathan Greven die keer op keer probeerde met zijn acties om de verdediging te ontrafelen. Maar achterin moest FC Zutphen steeds alert blijven op de prima individuele acties van Julian Wolf. Diep in blessuretijd kreeg Niek Bakkerweerd toch nog de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn prima ingeschoten volley spatte op de paal uiteen.
Na afloop was er volop vreugde bij de thuisclub en werd Julian Wolf gehuldigd als speler van de maand.