De Deventerweg, gezien vanaf de kruising Leeuweriklaan kijkend in de richting Eefde. Foto: Henk Derksen
De Deventerweg, gezien vanaf de kruising Leeuweriklaan kijkend in de richting Eefde. Foto: Henk Derksen

Deventerweg gaat op de schop

ZUTPHEN - Als het aan het college van B&W ligt gaat de Deventerweg medio volgend jaar op de schop. De weg is onveilig en de inrichting verouderd. Half december volgt het besluit in de gemeenteraad. Wethouder Matser: "Als de raad niet over de brug komt, is er geen plan B."

Door Alize Hillebrink

De Deventerweg is een gevaarlijke weg. Een deel van de weg staat zelfs op nummer 1 van onveilige wegen in de provincie Gelderland. Herinrichting moet de weg veiliger maken en het woonklimaat van aanwonenden verbeteren. Ook de ruimtelijke en cultuurhistorische waarden zijn van belang omdat de Deventerweg deels rijksbeschermd stadsgezicht is.

Het college van burgemeester en wethouders gaf afgelopen dinsdag 5 november haar goedkeuring aan het nieuwe ontwerp, maar zij vraagt de gemeenteraad wel om extra geld voor de uitvoering. En de kosten zijn hoger dan ingeschat. Er is 437 duizend euro extra nodig om het werk te realiseren. Wethouder Matser: "Als de raad niet over de brug komt, is er geen plan B." De totale kosten voor de Deventerweg inclusief de kruising van de Van der Capellenlaan zijn geraamd op 2.657.000 euro.

Veilig en groen
Volgens de wethouder zal de nieuwe inrichting "de hele look en view van de Deventerweg radicaal veranderen." Grootste verandering in de nieuwe inrichting is dat fietsers een vrijliggend fietspad krijgen en voorrang op de rest van het verkeer. Voor voetgangers komen er veilige oversteekvoorzieningen door middel van verhoogd aangelegde zebrapaden.

Tevens wordt de weg ingericht met een dubbele laanstructuur, met aan weerszijden een dubbele rij bomen, overeenkomstig de inrichting in 1901 waarbij langs de weg een dubbele rij iepen en lindebomen werd aangeplant. Een groenblijvende haag moet zorgen voor fysieke afscherming tussen de parkeervakken en het fietspad. Wethouder Harry Matser benadrukt dat de bestaande bomen aan de Deventerweg behouden blijven. "Inspectie moet aantonen wat de conditie van de bomen is, aangezien de huidige omstandigheden niet optimaal zijn voor de bomen."

De wethouder is enthousiast over het ontwerp en de participatie van omwonenden bij de totstandkoming van het ontwerp. "Inwoners zijn vanaf dag één bij het proces betrokken geweest. De huidige inrichting dateert van begin jaren '60. Het wordt tijd dat de weg veilig wordt ingericht, naar de maatstaven van deze tijd."

Bekijk ook het filmpje over de Deventerweg:

Meer berichten