Gerben Bruil, Jolien Mensink en Theo Harmsen (v.l.n.r) spelen mee in de Revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Foto: Luuk Stam
Gerben Bruil, Jolien Mensink en Theo Harmsen (v.l.n.r) spelen mee in de Revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Foto: Luuk Stam

Het café speelt de hoofdrol in revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld

Opvoeringen op zaterdag 9 en zaterdag 16 november

Door Luuk Stam

VORDEN – Een kroeg wordt met sluiting bedreigd en wellicht kunnen de leden van een voormalige muziekband daar verandering in brengen, bijvoorbeeld door een benefietavond te organiseren. Dan moet die band eerst wel weer bij elkaar komen. "En dat heeft nogal wat voeten in de aarde", verklapt Theo Harmsen (17).

Hij is één van de meespelende leden van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Zij maken zich weer op voor de opvoeringen van hun jaarlijkse revue in het Kulturhus in Vorden. Na maanden van voorbereiding zijn de toneelspelers, dansers en zangers in de leeftijd van 16 tot en met 30 jaar klaar om hun voorstelling Spang! twee keer te tonen aan het publiek.

Twee zaterdagen achter elkaar zullen de tieners en twintigers het podium betreden, te beginnen op zaterdag 9 november. Het stuk is zoals ieder jaar geheel zelf geschreven. Ook zaken als de grime en opbouw van het decor nemen de jongens en meiden geheel voor eigen rekening. In totaal werken ruim vijftig jongeren mee.

De 17-jarige Harmsen is voor het eerst van de partij en heeft direct drie rollen. Hij speelt een dierentuinverzorger, een monnik en een vaste barklant. Dat terwijl hij nog geen 18 is en nog nooit een biertje heeft gedronken. "Het is mooi dat je met toneel in de huid van een ander kunt kruipen en andere dingen beleeft dan die je zelf meemaakt", vertelt hij.

Voor Jolien Mensink (25) is het de zesde keer dat ze meedoet. Vorig jaar sloeg ze over. "Het leek mij wel mooi om er na vijf jaar een keer mee te stoppen", blikt ze terug. "Ik werkte achter de schermen wel mee. Dat vond ik eerst prima, maar toen het eenmaal zover was, baalde ik enorm. Je hoort al dat enthousiasme en daar maak je dan toch niet echt deel van uit. Ik dacht; ik doe volgend jaar gewoon weer mee."

Gerben Bruil is met zijn 26 jaar al één van de ouderen, maar toch is het pas zijn tweede deelname. Tijdens zijn studie in Wageningen kwam hij in aanraking met toneel. "Ik was al lid van Jong Gelre dus daarom wilde ik hier ook wel eens meedoen", vertelt hij. De kennismaking met de groep was zeer prettig. "Niemand verwacht iets van je. Je kunt helemaal jezelf zijn. En je leert elkaar kennen op een heel andere manier dan in de kroeg. Dat is grappig om mee te maken."

Vorig jaar stonden er drie voorstellingen op het programma. Omdat het toen niet elke avond vol zat, is gekozen om nu terug te gaan naar twee. "Het is leuker om voor een volle zaal te spelen en daarnaast moet je kijken naar het financiële plaatje", geeft Mensink aan. "Voor ons is het de uitdaging om te blijven vernieuwen en dat gebeurt ook. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld geen zang. Nu is er weer een zanggroepje ontstaan."

In de revue zal humor traditioneel een belangrijke rol spelen. "Ik kom elke keer als ik het script lees nog weer nieuwe grappige dingen tegen", vertelt Harmsen. In de voorstelling zijn ook enkele inside jokes verwerkt. "Maar de fanatiekelingen en de trouwe bezoekers zullen die wel door hebben", verwacht Mensink. "Bij mijn ouders gaat het ook altijd een paar dagen later nog van: 'Oja! Dat zat zo en dat zat zo…' Dat is geweldig."

De voorstellingen op zaterdag 9 en zaterdag 16 november beginnen om 20.00 uur. De zaal opent steeds om 19.30 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 euro en zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus in Vorden, de Bruna in Vorden, Den4akker in Vorden en D'n Olde Kriet in Wichmond. Een kaartje aan de deur kost 8,50 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten